kulináris kóstológia Creative Commons License 2006.08.14 0 0 760

:-)

Boar köszi a tippet!, olvashatod, hogy készül az a hírhedt haltepertő?

:-]

Tutuunak is ajánlom e haltepertős variációkat a haltöpörtyű helyett!!

 

Makói haltepertő


Típusa: Halak

Hozzávalók:

Ponty: 1.20 kg
Vöröshagyma: 0.40 kg
Tojás: 2 db
Só: 0.03 kg
Őrölt bors: 0.001 kg
Liszt. 0.10 kg
Zsemle morzsa: 0.20 kg

Elkészítés módja:

Ponty filét vékony csíkokra vágjuk, fűszerezzük, bő forró olajban ropogósra sütjük. Vöröshagymát karikára szeljük, panírozzuk, bő forró olajban kisütjük és a halhússal összekeverve tálaljuk.

Jó étvágyat kíván az Öreg Kőrössy Halászkert Vendéglő Szeged Sárga üdülőtelep 262.

 

Haltepertő

Hozzávalók: 1/2 kg ponty (a halnak az a része, amelyben nincs szálka), só, bors, 1 liter étolaj, panír: 2 evőkanál őrölt pirospaprika, 20 dkg liszt, egy evőkanál ételízesítő, egy evőkanál zsemlemorzsa.

A halhúst csíkokra vágjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és a panírban megforgatjuk, és bő, forró étolajban kisütjük. Zöldpaprika szeletekkel díszítjük, és lilahagyma karikákkal tálaljuk.

(Tv paprika)

 

Makói haltepertő

 

Hozzávalók:
80 dkg pontyfilé
40-50 dkg vöröshagyma
kb. 1 csapott evőkanál só
1 púpozott evőkanál pirospaprika
kb. 7 evőkanál liszt
1 csapott kiskanál őrölt bors
A sütéshez:
bő olaj (zsír)
A tálaláshoz:
néhány salátalevél
1-1 paprika és paradicsom
néhány szál petrezselyem

A pontyfiléket lebőrözzük, és amennyire csak lehet, a szálkáit is kiszedjük. Utána kisujjnyi csíkokra vagy 2 cm-es kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk, gyűrűire szedjük. A pirospaprika felét a lisztbe keverjük. A többit borssal és sóval együtt a halra, illetve a hagymára szórjuk, külön-külön jól összekeverjük. A fűszeres haldarabokat a lisztbe forgatjuk, majd bő, forró olajban 3-4 perc alatt ropogós pirosra sütjük, papírtörölközőre szedve lecsöpögtetjük. A hagymát a többi paprikás lisztbe forgatjuk és a hal sütésénél visszamaradó olajban kb. 2 perc alatt ropogós pirosra sütjük. Fatálon tálaljuk, úgy hogy azt salátalevelekkel körberakjuk, a haltepertőt, majd a hagymát ráhalmozzuk, végül paprikával, paradicsommal és petrezselyemmel díszítjük.

(Haltermosz)

 

HALTEPERTŐ

Egy nagyon egyszerű étel receptje következik, melyet az országban leginkább a Dél-alföldön készítenek. A Szegedi haltepertő elkészítésénél az első lépés, hogy egy tálba lisztet öntünk, teszünk hozzá egy kis zsemlemorzsát és halfűszer keveréket, sót, borsot, ételízesítőt és őrölt piros paprikát. Mindezt összekeverjük, mert ebbe fogjuk majd beleforgatni a halcsíkokat. Ahhoz, hogy a halcsíkok elkészüljenek a halfilét vágódeszkára helyezzük, egy késsel az Y szálkákat átvágjuk. A filé alsó részét használjuk, mely teljesen szálkamentes. Ezt ízlés szerint vághatjuk kockákra, vagy csíkokra is. Miután a kellő mennyiséget feldaraboltuk, sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk, ételízesítővel megszórjuk. Az előzőleg elkészített paprikás, fűszeres lisztben megforgatjuk és bő forró olajban ropogósra megsütjük. Miután elkészült, a zsiradék felitatásához papírtörlővel bélelt tálba szedjük ki. A tálalás ezután történhet hal vagy hegedű formájú tányérra, de a hagyományos tányér is megfelelő. Friss zöldségekkel, lila hagymával, snidling hagymával díszíthetjük.

 

(torzsasztal.com/frankosagok)

 

 

Üdv., és jó étvágyakat!

Előzmény: Boarhunter (756)