vámmentes Creative Commons License 2006.08.13 0 0 2023

Bízom benne, hogy van türelme rajtunk kívül másoknak is figyelemmel követni az itteni vitákat, többek között a kettőnkét, s számos tanulságot levonhatnak Ők is. Mert tanulságos ez az írásod is, a biblia, a benne leírt Jézus és az én írásaim meg nem értésének a tanulságos példája.

Nézzük sorjában:

1. Szóval ilyen nyakas legény lettél, hogy "nem helyettesítem be a vért az élet helyére", bibibííí! Teszed ezt annak ellenére, hogy nemrég Te is írtad, lobogtattad nekem, velem és a bibliával egyezően azt, hogy Te is úgy látod, ahogyan a biblia írja mintegy axiómaként, hogy a vér és a lélek és az élet egy. Akiben a vér mozog, abban még van élet, s abban még van lélek. Idézzem Tőled, vagy tán elfelejtetted, mert most már tagadni látom nálad ezt az egyezőséget, hiszen most úri kedved így látja jobbnak!?

Tehát a Máténál leírt Jézus szavak, valamint a Márknál is fellelhető másik jézusi kijelentés alapján egyértelmű, hogy Jézus szerint:

a saját bűn nélküli vére sokakért bizony a bűnöknek bocsánatára ontatott ki (Máté 26,28.), amiatt, hogy az életével egyben a vérét adja váltságul (Márk 10,45.) úgy, hogy bűnáldozati váltság-bárányként elvegye a világ bűneit (János 1,29.), hogy aki hisz Ő benne el ne vesszen, hanem örökké éljen (Ján. 3,16.)! 

Az már csak hab a tortán, hogy Ézsaiás és Zakariás is erről az áldozat által elvett bűnökről beszél (Ézsaiás 53,7. Zak. 9,9-11.) - Velem és a biblia előbb idézett újszövetségi részeivel egyezően!

Az kap Istentől ez után büntetést az utolsó ítéletkor, aki ezen jézusi beszédek alapján nem tér meg, s nem bánja meg a bűneit, s a jézusi váltság alapján nem nyer bűnbocsánatot! Azaz a büntetés ezeknek van fenntartva, a hitben és ahhpz illő cselekedetekben megállt megváltottaknak pedig a büntetlenség.

Jézus beszédét nem "színezte ki" Máté, igencsak jól hallotta Őt az úrvacsorakor!

2. Tekeregsz, ahelyett, hogy egyenesen elismernéd azt, hogy tévedtél a 1960-ban ebben a hamis kijelentésedben:

"szellemet nem lehet lehellni".

Ez nem így van, mert:

- Ezékiel azt írja az eredeti szöveg alapján a 37,9-ben, hogy "négy szelek felől jöjj elő szellem, és lehelj ezekbe...". Ez a helyes fordítás, ehhez hasonlóan fordítják egyébként a héberül igencsak jól tudó zsidók is a maguk bibliájában! Idéztem ezt Neked már korábban, de akkor sem hatott el az értelmedig ezek szerint. Azért megteszem ismét:

"négy szél felől jöjj el szellem, és lehelj ezekre..."

- és bizony Jézus is lehelléssel adott át szellemet az apostoloknak:

"rájuk lehellt, és mondotta Nékik: vegyetek Szent Szellemet!" (Ján. 20,22.).

És képzeld el, vették a Szent Szellemet lehellés által! Jééé, ugye mik vannak!

Már csak Neked kellene megértened, s visszavonnod ezt a többszörösen is hamissá vált kijelentésedet!

3. Dehogy csak a Szent Szellem keresztségről szólt Jézus, dehogy, dehogy! Ő bizony a víz- és a Szent Szellem keresztségről szólt együttesen, ahogyan az összes újszövetségben szereplő ember! Én is erről írtam emiatt, e kettőről, amiből Te a vízkeresztség szükségét igyekeznél tagadni!

Jézus:

- "Víztől és

- szellemtől...szükséges néktek újjá születnetek" (János 3,5-7.)

Keresztelő János:

- "Én vízzel keresztellek benneteket a bűnöknek bocsánatára,

- de Ő Szent Szellemmel keresztel meg majd benneteket" (Máté 3,6.12.)

Péter:

- "Térjetek meg és keresztelkedjetek meg mindnyájan a Jézus Krisztusnak nevében a bűnöknek bocsánatára és

- veszitek a Szent Szellem ajándékát" (Apcsel. 2,38-39.).

Péter:

- előszörre is megtörténhet a Szent Szellem keresztség, de utána

- vettek szükségszerűségként vízkeresztséget is, mégpedig az Úr Jézus nevében a Kornélius házanépebeliek (Apcsel. 10,44-48.)! 

Bizony mindegyik beszélt a víz- és a Szent Szellemtől való újjszászületésről együttes szükségszerűségként, azaz e kettő keresztség közül mindkettő szükséges a hívőnek, úgy, ahogyan Jézus mondta a János 3,5-7-ben! Meg kell tehát keresztelkedni Jézus szerint is (Máté 28,19.), s bizony szükséges mindkettő által, minden újszövetségi szerző, szereplő szerint, akár Jézusnak hívják, akár nem!

Szükséges, azaz kell! Akár így látod, akár nem! De azt ne feledd, hogy a bibliában leírt Jézus így látta a szolgálata során is (hiszen kereszteltek vízzel az Ő tanítványai is, azaz nem csak Keresztelő Jánosé! János 4,2.), s az evangélium egésze is így láttatja!

4-5. Ezt már láthatóan nagyrészt kibeszéltük. Az óemberi lélek elveszejtésének, meggyűlölésének Jézusért való szükségességében egyetértünk, a szellem meghatározásában nem. Ez van.

Üdv.:

vm

Előzmény: takarito (1990)