pacorro Creative Commons License 2006.08.11 0 0 778
Off.

Hogyne.
Csak nem kap róla teljes képet.
Ha látok egy színházi előadást, akkor maximum egyes színészek játékát tudom megítélni, de fogalmam sincs arról, hogy mennyit és hogyan dolgozott x világosító és y kasszás. Meg a többi színész, aki részt sem vett abban a darabban, meg a többi rendező.
Ha étterembe megyek, akkor az egészből csak egy pincér és egy szakács munkáját látom, pedig dolgozik ott még tíz másik ember is.

Az hogy sokan becsülettel végzik a munkájukat, sokan meg tesznek az egészre, gyakorlatilag az összes szakmára elmondható. Azzal a különbséggel, hogy a tanárok anyagi és erkölcsi elismerése nagyon alacsony, és mivel emberekkel foglalkoznak, óriási a felelősségük. Éppen ezért állna mindenkinek érdekében, hogy minél jobban dolgozzanak, minél alkalmasabb emberek menjenek el tanítani.

On.

Erre nem volt jó a bértábla, de nem ez volt az alapvető gond, hanem az, hogy a rendszer az alapjaitól fogva sz@r. Talan Mithriades, talán más írta, hogy pénzkivonással nem fogjuk javítani a közszféra helyzetét. Ez így igaz.
Amit én látok, az egy óriási kapkodás, összevisszaság, hozzá nem értés egy nagy adag gőggel párosulva, hogy "most megmutatjuk azoknak a semmittevőknek, hogy ki az úr a háznál!". Eddig is alulfinanszírozott volt az oktatás, eddig is teljesen logikátlanul, indokolatlanul szüntettek meg iskolákat (másokat pedig ugyanilyen logikátlanul hagytak meg), eddig is éppen elég rosszul működött a magyar közoktatás. Most reformok helyett csinálunk valamit, amiről nem tudjuk, hogy mi, de majd csak lesz valami. Nem akarok igazságtalan lenni a mostani kormánnyal, 16 éve ez megy, de azért álljon már meg a menet, én végre már eredményeket is szeretnék látni, nem csak ígérgetést és keménykedést.

Most megszűnik a bértábla. Ok, nem volt jó. De vajon jobb lesz helyette? Nem hinném. Eddig is volt lehetőség a bértáblától eltérő fizetések meghatározására (ugyanis - már többször írták - a bértábla az adható minimumot határozta meg), az más kérdés, hogy általában pénz híján senki nem kapott semmit (sőt, lehet, hogy újat mondok, de sok közalkalmazott még ezt a minimumot sem kapta meg!).

"Azt kell látni, hogy ma egy lelkiismeretes tanár és egy lelkiismeretlen, alkalmatlan anyagledaráló fizetése közti különbséget nem a teljesítményük, hanem a pályán eltöltött idő határozza meg. Miközben a pályán eltöltött idő nem garantálja azt, hogy ezalatt a delikvens olyen szűrőkön ment keresztül, hogy az biztosítja szakmai és erkölcsi megfelelőségét."

Így igaz. Rossz a tanárok kiválasztása. Rossz a képzésük. Rossz a továbbképzésük. Rossz a bérezésük. Rossz az iskolák anyagi helyzete. Rossz a felszereltségük. 40 fős osztályok vannak 15-20 fősek helyett (nem az ötvenes években Afrikában, hanem a XXI. században Európában). Ezen kellene változtatni, normális reformokat kidolgozni, ésszel ésszerűsíteni.
Ja hogy ez pénzbe kerül? Igen, a minőségnek ára van.
Csak az a gond, hogy nem látok én itten semmilyen reformot, kérem szépen, csak kapkodást.
Így majd el lehet mondani, hogy fasza, megspórolunk évente x milliárdot a költségvetésnek. Csak ennek még nagyobb ára lesz...
Előzmény: Logofet (777)