Mr Spock Creative Commons License 2006.08.11 0 0 20
Kedves sz33,

"Mindezt en mar tobbszor kifejtettem az Indexen mas topikokban, joval reszletesebben. Itt csak megemlitem, es ha valakit erdekel, kerdezzen."

Írásodat olvasva, egy nagyon jó ötletem támadt.

Részletes kifejtésedre szükség lesz, de előzőleg feltétlenül el kell olvasnod az mellékelt linken található cikkemnek legalább az első 3 fejezetét.

Elolvastam. Erdekes kiegeszites lesz az álom szerepevel kapcsolatban.

Mert enszerintem a vallasok/istenhit még ennel is ősibb. Es itt jon az en idevonatkozo elmeletem, még igy is lerovoditve.

Ugy kezdodik a kis tortenetem, hogy az oroszlan kergeti a gazellat (akarmi kergethet akarmit, nem specifikusan az oroszlan es a gazella fontos). A gazella ketsegbeesetten menekul.

MIERT? Hiszen még soha nem lett elkapva, szetmarcangolva, es megéve. Elmeletileg a gazellanak ott kellene bekesen legeleszni amig az oroszlan oda nem jon es elharapja a nyakat. Na de tudjuk hogy az elovilagban nem ez van. A kolyok allat is menekul, ha lassabban es ugyetlenebbul is, de menekul. Tehat, a menekules ÖSZTÖNE a genekben kell hogy legyen.

Mi van akkor, ha aznap eppen megmenekul a gazella? Legjobb tudomasunk szerint, szervezett gondolkodasra, absztrahalasra a gazella nem kepes. Tehat ha aznap megmenekul, szepen tovabb fog legeleszni, es "eszebe sem fog jutni" az egesz......a legkozelebbi kergetesig.

Na most hogy volt ez az embernel? Akarhogy is nezzuk, az ember csak egy magasabb szintu emlos allat. Akinek vannak genjei. Aki ugyanugy orokolte a menekules osztonet mint minden mas allat. Sőt, talan még inkabb, hiszen sok ember teljesen veszelytelen allatoktol is menekul neha (lasd nok, egerek). Osztonosen. Mondjuk jon az oroszlan, es most nem a gazellat kergeti, hanem az embert. Mondjuk aznap az ember valahogy megmenekul.

Es itt kezdodik a nagy kulonbseg. Az ember kepes absztrahalasra. Az ember nem fog csak tovabb "legeleszni" hanem kianalizalja hogy mi tortent. Es az ember egy ponton elert arra szellemi fokra, hogy absztrahalni volt kepes, magat a halalt. Oroszlantol, mindentol fuggetlenul. Az ember kepesse valt arra, hogy a halal (ugyan kepzeletbeli) fenyegetese akarmikor meg tudott "jelenni", akkor is ha nem volt ott oroszlan. Na de mit is valt ki a fenyegeto halal? Menekulest, osztonos alapon. Na de hova tudhatott menekulni az ember EZ elol? Abszolut sehova. A halal tudata ott volt, a menekules osztone kivaltva, es az egyed megsem tud sehova se menekulni.

Az embernek ki KELLETT talalni egy menekulesi lehetoseget (es itt johet be a te álom-elmeleted nagyon szepen). Hogy lehet elkerulni a halalt? Csakis "ugy" hogy ki kellett talalni egy abszolut hatalmu lenyt, aki majd "valahogy elintezi" a halalt. Jol jott a kepzeloero, jol jott az álom, onnan egy isten kepzete mar csak egy "kis" lepes volt. Az a szuperhatalmu leny, aki majd "elintezi" a halal kerdeset.

Furcsa megfigyelni, hogy a tortenelem folyaman hany, teljesen kulonbozo vallas, istenkep jott letre, de ennek ellenere nagyjabol mindegyikben jelen volt a "halal elintezese.........valahogy". Tehat "nem halunk meg", illetve az csak ugy tunik, igazabol majd felebredunk valahol mashol, valamikor maskor, valahogy maskeppen, vagy ugyanugy.

Es az emberiseg azota is ide "menekul" a halal elol. Mert mashova nem is lehet.
Es a halalfelelem/menekules-magyarazat a fo tenyezo minden vallasban. Lehet hogy a muszlimok es a keresztenyek egy teljesen mas istenbe hisznek, DE mindkettoben sziklaszilardan van ott a "na de megsem halunk meg" motivum. Persze az evezredek soran a hivok ezt megspekeltek (miert ne?), a keresztenyeknel mennyorszag varja oket, a muszlimoknal 50 szuzlany (ha eleg amerikait meggyilkotak), es igy tovabb. Es jott a plusz onhitegetes. Minel tobben hisznek ugyanabban, annal valoszinubbnek fog tunni. Ezert majdnem minden vallas "toborzott", neha halalos eroszakkal ha eppen az kellett. Ezert a dualitast is letre kellett hozni (pokol, ha nem hiszel a mi istenunkben) meg hasonlo nyalanksagok.

Sok minden mast lehetne irni, de osszefoglalva, a vallasok/istenek gyokere enszerintem a fel nem oldhato, osztonokon alapulo menekulesi reakcio.

Gabor
Előzmény: sz33 (-)