palimadar69 Creative Commons License 2006.08.10 0 0 761

"Reszemrol asszem befejeztem, ujat mar nem tudok elmondani, ha valaki a jovoben ravilagit, hogy mi a gond azzal az ervemmel, hogy a hatekony munkavegzes ossztarsadalmi erdek, tovabba a munkaeropiac es a nem bebetonozott allas hatekonyabb munkavegzesre sarkallja az embert, mint a bertabla es a "biztos eletpalya", arra megprobalok reflektalni (ha tudok), a tobbibe belefaradtam."

Az hogy az nem érv, hanem cél.

Hogy a munkaerőpiac hatékonyabb munkavégzésre sarkall, természetes. Csakhogy abban a formában, amit a közoktatásban dolgozó pedagógus számára vázoltál (tanítsanak 20 helyett 30 órát magasabb bérért), az nem piacot jelent, hanem a munkaerő végzetes kiszipolyozását. Lehetséges, hogy csinálja az ember 10 évig, vagy akár tovább is, de ebbe előbb-utóbb belerokkan vagy fizikailag vagy lelkileg. Az a cél, hogy ilyen rokkant tanárok tanítsák a következő generációt? Szép perspektíva...

Jöhetsz a versenyszférával, hogy nincs hétvége, meg éjszakába nyúlik a munka, arra sem fogom mondani, hogy az úgy jó. Volt olyan főnököm egy magán oktatócégnél, aki azt mondta, én a szünetet is megfizetem. Arra a résztvevőnek és az előadónak egyaránt szüksége van. Ez gondolom másutt is érvényes. Nem biztos, hogy a napi 10 órát hajtó dolgozó összességében termelékenyebb, mint a 8 órában munkát végző fitt munkaerő.

A tanári állás "bebetonozottságáról" mindent leírtunk, sajnálom, ha nem értetted meg.

Akkor a további nem Neked szól, de kikívánkozik belőlem.

"A 30 ora felekszules egy total palyakezdonel meg csak-csak, de par ev utan azert Te sem gondolod ezt komolyan. "

A felkészülésbe beleértendő a dolgozatjavítás is. Az szakonként változó időt vesz igénybe, van ahol akár 30 perc/dolgozat fölé is megy. Csak heti egy dolgozat egy 30 fős osztályban és már 15 óra lehet. (Persze egyes tárgyaknál lehet, hogy csak 10 perc/dolgozat, de még az is 5 óra.) Heti 3 órával számolva csoportonként ez 7 csoportot, tehát durván 2 hónaponkénti dolgozatiratást jelent (ami azért elvárás, hogy legalább ennyi legyen). Lehetséges, hogy ez még kevés is. Ez csak egy dolgozat és az összeállítását nem is számoltam. A dolgozatjavítás nem puszta értékelést jelent, hanem annak pontos megállapítását, melyik lépésben hibázott, mit nem tud, mit kell annak alapján változtatni.

Haladjunk a korral! Egy igényes, multimédiás órára való felkészülés gyakorlott humán szakos kollégám szerint 8-10 óra. Egy (1!) ilyen órára való felkészülés. Heti egy dolgozat és egy ilyen óra már elvitt minimum 13 órát. Ha igényesen akarja csinálni, akkor rutinosan is ki kell töltenie a 21 tanórára való felkészüléssel a maradék 7 órát (20 perc óránként). Ebben nincs semmilyen közösségi rendezvény szervezése, pályázatírás, beszélgetés egy szülővel, külön beszélgetés a diákkal, semmi.

Előzmény: Törölt nick (759)