"ideiglenes: átmeneti. hol itt a bizonyíték."
Az érzékileg felfogható, empirikus világban minden jelenség átmeneti, ideiglenes. Vagyis múlandó. Akkor létezik vagy sem? Bizonyos időperiódusban reális létezése van, azon kívül nincs. Ha a platóni ideák világa volva a valós létezés szférája, amely mentes a kauzalitástól és az időtől, úgy ahhoz képest minden más illuzórikus. Intelligibilis világ vs. empirikus világ. Így értem. Az empirikus világban, ahol élünk és amely minden élőlény nyomoráért felelős, minden tárgy/jelenség/emóció/akármilyen entitás átmeneti és egyben illuzórikus. A Maya fátyla takarja el az érzéki szemlélet, tapasztalás elől azt a világot, ami intelligibilis és amiben egyedül legitimek a transzcendens és/vagy transzcendentális rendezőelvek, kategóriák (Platón ideájától kezdve a kanti Ding an Sich-en, hegeli Világszellemen át a schopenhaueri Akaratig, stb.)
"erről írtam, de igazad van, honnan kellett volna tudnod"
Nem tudtam, nem vagyok szakértő és jelenleg ez annyira nem is érdekel, ami legyen az én hiányosságom. De egyértelműen céloztam különböző tanításokra, felfogásokra, amik egymással is nehezen (vagy sehogy sem) egyeztethetők össze.
"ez van. de mi. nekem a Gítá, a többit egyelőre hagyom másoknak. "
Most épp a Gítá. Holnap meg majd valaki/valami más. ;-)