Válaszok Dorinesznek, és Farore-nek a videokkal kapcsolatban:
A codec egy rövidítés: COder/DECoder. Szerintem ebből már akár sejthetitek is, hogy mi is ez. A digitális adattömörítés algoritmusai nagyon sokfélék lehetnek, és egy ilyen CODEC az egy függvény/eljárás/program csomag, amivel az adott 1 fajta tömörített információ (avi/wmv/mov/mpg/...) visszanyerhető képpé/hanggá, illetve a kép/hang digitalizálható fileba. pl a DivX és a WMV az egy-egy codec (persze van belőle több verzió, ahogy az algoritmusok fejlődnek).
Az avi kiterjesztés pl. egy gyűjtőnév, önmagában semmit nem jelent, ugyanis sokféle codec-kel lehet tömörítve benne az adat. Ugyanígy a wmv (=windows media video asszem) is. Az, hogy a wmv amit a movie maker csinál milyne verziójú, függ a fent levő codec-től, illetve a legújabb media player ha fent van, valszeg 9-es codec is van fent.
A motion jpeg az meg Apple Quicktime licensz, ergo quicktime codec kell hozzá, de ez nem "ugyanaz" mint a mov, hanem a mov is csak egy gyűjtő, amibe a motion jpeg pl beletartozik. Csak az a probléma, hogy az apple valahogy nem szereti Billy-éket (na nem csoda) és ezért a windows media playerhez nincs quicktime codec, hanem le kell tölteni az egész quicktime lejátszót a codec-kel (erre jó a Quicktime alternative, amit linkeltem pl.) Viszont a quicktime lejátszó meg sajnos összekötve jön egy csomó sz*rral, pl iPod programmmal, ami nagy és fölösleges. Ezért nem igazán szeretik a világ műveltebb felén :P
A másik komolyabb problémám a quicktime codec-kel kódolt dolgokkal, hogy mivel a codec nem nyílt, ergo a legtöbb (lehet, hogy az összes?) átalakító program nem tudja olvasni ill. írni. Ezért nem tudok a mov-ból wmv-t csinálni sajna.
Azért zárójelben hozzátenném, hogy a wmv-t meg azért nem szeretem, mert nem megbízható, hogy milyen egyéb kódok vannak/lehetnek még benne. Ugyanis ebben lehetnek programrészletek is, és ezzel bizony rosszindulatú dolgokat is lehet az ember gépével csinálni. Amolyan trojai faló, és nincs rá semmi biztosíték, hogy nem jelent valahova fel pl. amikor megnézed a file-t (ugyanis képes rá).