"
Az egyetem pince részében, illetve alagsorában különböző vegyi laborok is működnek. Ezek sérültek-e?
Molnár Károly (rekort, BME):
- Ott nem, ezen a mínusz kettes szinten nincs labor, a magasföldszinten, tehát egy szinttel följebb, vagy talán kettővel följebb van vegyészeti labor, amely az épület másik szárnyában van, tehát nem ért oda el. Az igazság az, hogy tűz nem volt az egyetem épületén, tehát ezen a lőtéren kívül és ott is, miután a golyófelfogó fal egy 5-10 méter mély gumival, iszappal kitöltött terület, ott gumiégésre került sor, amelynek az elfojtott térben inkább csak a füst keletkezése okozta a problémát. Mindent nagyon nehéz füsttel, mérgező füsttel árasztott el, tehát ilyen szempontból tűz esetről nem beszélhetünk azon a helyiségen kívül, tehát nem okozott gondot, a vegyész laborokat nem érte el, de a többi épület, terület sem rongálódott, csak a füst általi rongálódás, ami nem egy szokványos füst, el lehet képzelni egy gumi égésekor keletkező füst. Ez jelenti, de ez a szomorú eset, ami bekövetkezett, az egyetem vezetése függetlenül attól, hogy nem mi üzemeltettük és nem mi okoztuk ezt a problémát, az elhunytakat mi is a családokat 500 ezer forinttal fogjuk támogatni. Tudom, hogy ez nem egy megoldás, de mégis talán kis segítség és a kórházban lévő hét tűzoltót pedig 100 ezer forinttal fogjuk támogatni, az elhunytakról pedig idén szeptemberben, a 225. évnyitón egy emléktáblával fogunk megemlékezni róluk.
- A baleset körülményeiről ön mennyit tud, tudják-e például azt, hogy kik használták utoljára a lőteret?
Molnár Károly:
- Tudjuk, hogy ki volt benn, az az öt személy, este hét órakor kezdődött a lőgyakorlat, most nem tudom idézni az öt kollegának a nevét, köztük voltak egyetemi hallgatók is, akik megpróbálták a tűz keletkezésekor poroltóval eloltani, de mikor látták, hogy ez nem megy, akkor ők hívták ki a tűzoltókat."