ebben igazad van, de nem veszed figyelembe, hogy az allamon kivul mas is jelentkezik, hogy szeretne iskolat uzemeltetni (egyhazak(!), alapitvanyok, szakmunakskepzo eseten akar meg cegek beszallasanak is van ertelme, satobbi) es tarsadalmi igeny is van ra, indokolt tehat ennek a felteteleit is megteremteni.
Egyházi iskolák...nézd, ez az ország nem olyan gazdag, hogy képes legyen egy párhuzamos iskolarendszert fenntartani azért, hogy valamilyen ideológia szerint neveljék a gyereket. Ha valakinek nem megfelelő az állami, ideológiailag nem elkötelezett oktatás, nyúljon a zsebébe és fizesse meg. Az állam nyugodtan kimondhatja, hogy csak az állami oktatást finanszírozza.
(Ahogy most az eü-ben van. Ha nekem nem felel meg a közkórház, megyek a magánklinikára és megfizetem.És nem kiabálok, hogy az én adóm is bemegy a költségvetésbe, és minden igényemet elégítsék ki. De ez a téma itt off.)
Valoban nem, a Rozsadombon sokkal dragabb a helyisegberlet, az amortizacio, a karbantartas, a takaritas es maga a pedagogus is, de ezt ellentetelezi a gazdagabb onkormanyzat, a gazdagabb szulok.
Nem a Rózsadombon kell többet fordítani a hátránykompenzálásra, hanem az elmaradott térségekben.
Ha egyszer a varos legjobb iskolaja csak 20 korzeten kivulit vehet fel (mondjuk), akkor abba az onkormanyzati dolgozok es a kepviselotestuleti tagok gyerekei fognak bekerulni az igazgato bridzspartnereivel egyutt, ahelyett, hogy felvehetne az osszes jelentkezot, a tobb fejpenzbol pedig fejleszthetne a tornatermet vagy adhatna jutalmat a tanaroknak.
Ha egy iskolában van szabad hely, ahová körzeten kívülit lehet felvenni, először a hátrányos helyzetűt kell felvenni, és csak utánuk jöhet más. A jelenlegi szabályozás ez.
Mivel a jelentkezés írásban történik, így nyoma marad, de természetesen kijátszható, mint minden szabály.
Erre pedig a munkaeropiac alkalmas es pontosan ez a hir, errol szol az egesz topic. Nem latom be, hogy ha egy arokaso szakmunkasnak is, egy allatorvosnak is es egy gyogyszerkutato vegyesznek a beret is meg tudja hatarozni a munkaeropiac, akkor egy tanaret ne tudna.
Mert a pedagógusbéreket nem amunkaerőpiac és nem a munkáltató (igazgató) határozza meg, hanem a fenntartó, azaz az önkormányzat. Az meg a legritkább esetben fog alkudni.