Szia,
Az iskola nem kap fejpénzt.
Az állami költségvetésből kéri az önkormányzat (vagy az egyéb fenntartó) a tanulólétszám utáni normatívát. És ebből a pénzből az önkormányzat dönti el, mennyit ad az intézményének.Kosz, ezt nem tudtam. Ebben az esetben ez is reformra szorul, az allam utaljon X Ft-ot az iskolanak tanulonkent (ugyanannyit Bivalybasznadra es a Fazekasba), ehhez a fenntarto (onkorm., alapitvany, egyhaz, akarmi) tegyen hozza, amennyit tud, aztan hajra, a jok viragozzanak, a rosszak pusztuljanak.
Éppen ezért (helyesen) korlátozzák a körzeten kívüli tanulók felvételét.Ez egyaltalan nem helyes, ez a jobbak korlatozasa es a korrupcio melegagya.
Ha egy közoktatási intézményt átszerveznek, megszüntetnek, csak úgy lehet, hogy az igénybevevők részére ne járjon aránytalan megterheléssel.Ebben igazad van, a kerdes, hogy mi az aranytalan megterheles, szerintem a varosba, az ottani normalis iskolaba bebuszozni nem aranytalan megterheles. En az akkor meg igen csak ujdonsagnak szamito kettannyelvu gimibe jartam, bizony jottek oda az orszag masik felebol is koleszosnak, ha egyszer ott volt jo iskola.
Szerinted a mai gyerekeket lehet ekkora tömegben tanítani? Minőséget lehet nyújtani? Nyelvet lehet hatékonyan oktatni? Felzárkóztatás, hátránykompenzáás, egyéni fejlesztés lehet ekkora létszámnál?Halvany fogalmam sincs, mindenesetre a kozoktatas most nem mukodik jol, reformra szorul, raadasul a jovoben kevesebb penz is lesz ra (most mindegy, hogy megszoritas vagy inflacio vagy allamcsod miatt), igy ideje felkeszulni a kemenyebb idokre.
Ahogy már kifejtettem nem egészen áll a fejpénz. Innentől kezdve hibás a többi is.OK, ertem, ebben az esetben a bertabla eltorleset a fenti fejpenz-alapu finanszirozas bevezetesevel egyutt kell megcsinalni, szerintem.
Nincs alkupozíciója a tanítónőnek. Innen elmehet, de a másik nem tudja átvenni, mert betöltött a létszám. És elküldeni valakit csak szakmai alkalmalanság miatt lehet.Igen, ez szinten katasztrofa, reformalando.
Szoval: nem allitom en sem, hogy a bertabla eltorlese onmagaban mindent megold, ezek szerint tevedtem is a mostani finanszirozast illetoen, de azt allitom, hogy egy szukseges reformnak egy jo es hasznos lepese lesz.
Udv,
ZOH