Csak a miskolci és környéki helyzetre próbálom illeszteni...
""1. Nem kéne monopóliumhelyzetre törekedni- csak busz"
Nem értem hogy' érted."Én érteni vélem: ha egyetlen Volán járat sem szűnik meg, csak vonatok, akkor az elég egyértelműen a "csak busz" irányba tett lépés.
"2. A vasútnak alkalmazkodnia kell, fejlesztenie kell a szolgáltatásokat , nem lehet 100 évvel ezelőtti módon csinálni"
Ja, csak nincs miből.Igen, gondolkodtam is már, hogy ebben az országban igen régóta slágerszakma a közgazdász, igen komoly létszámban találhatók meg határainkon belül, a gazdasági helyzet mégis siralmas és szinte mindenre azt a választ kapjuk, hogy "nincs miből". Úgyhogy csak négyes metróra, olimpiára, és hasonló, lényegbevágó dolgokra kell költeni...
"4.Busz drágább"
Már nem sokáig.Dícséretes, de a lényeg az lenne, hogy a két eszköz közti átszállás ne két jegyet, bérletet igényeljen, erről pedig alig esik szó...
"romlik a szolgáltatás színvonala."
ezt így nem állítanám.Nyilván píár szempontból sem engedhető meg, hogy egy vasúttól átkerülő viszonylatban azonnal a legszakadtabb gépek szolgáljanak (lásd Mezőcsát esetét, ahova csuklós Merci jár, miközben máshová IK280-at küldenek), úgyhogy majd valahol máshol, másnak fog fájni az átcsoportosítás...
"a buszbeszerzéshez kapnak csekély állami támogatást"
WC papírra pont elegendőt.Nem kötelező elfogadni... :)
"6.Magasabb jegyár relatíve magasabb árkiegészítéshez juttatja a buszos cégeket"
Nem sokáigAkkor viszont több feladatra jut kevesebb összeg. Normális Volános közgazdász ebben az esetben igencsak törné magát, hogy a vasútnál maradjanak a feladatok. :)
"9. belvárosi buszállomások, ha ott vannak szennyezik a levegőt, zsúfoltak."
Ha a buszok helyett autók lennének, még jobban szennyeznének, és még több helyet foglalnának. A zsúfoltság nem vészes, kezelhető.Majd egyszer jusson eszedbe a miskolci Búza tér (akár a Tiszai pályaudvarral összehasonlítva). Én se azt nem mondanám arra, hogy nem vészes, se azt, hogy normálisan kezelhető...
...
Sanos nem tudom most folytatni. :(
/a/