"Minden, na még egyszer: minden alkalmazott munkateljesítménye mérhető egzakt módon."
Nem, na még egyszer: nem minden alkalmazott munkateljesítménye mérhető egzakt módon. Illetve mérni lehet, csak nem kapunk reális eredményt.
"Ha nem így lenne, akkor nem lehetne elbocsátani a lusta, hanyag, silány munkát végző alkalmazottat."
Nem is lehet elbocsátani, illetve nem azt bocsátják el, aki lusta, hanyag és silány munkát végez. A közszférában legalábbis nem, mert aki az elbocsátásokért felelős, az abszolút mértékben nincs tisztában az adott alkalmazott teljesítményével, jó esetben is csak annyit tud róla, amennyit a súgóitól hallott.
"És ha egyszer definiálva vagyon egy munkakör, akkor definiálva vagyon annak nem megfelelő, megfelelő és kiváló ellátása is."
Látszik, hogy te még nem jártál a pokolban. :-)
Én másfél évig dolgoztam munkaköri leírás, gyakorlatilag munkakör nélkül. Nem, a közszférában nagyon sok helyen (nem mindenütt!) nincs definiálva a munkakör, és nincs definiálva az sem, hogy mikor látod el megfelelően, és mikor nem. Abszurd az egész rendszer. Próbáld ki, nagyon vidám dolog!
"Csak el kéne rajta gondolkodni a vezetőnek."
Annak a vezetőnek, aki kb. 80%-os eséllyel tök alkalmatlan a vezetésre.
"A lustaságon kívül egyébként a konlfiktusok (és a versenyhelyzet) elől való menekvés a legfőbb akadálya annak, hogy a közszférában teljesítményalapú bérezés legyen."
Nem hinném. A közsszférában dolgozók nagy része szerintem örülne a versenyhelyzetnek és a teljesítmény alapú bérezésnek.
De nem így, nem ebben a rendszerben, csak akkor, ha szétrobbantanák ezt az egész szart, és újat építenének helyette. Valaki optimistán 2050-re becsülte ezt. Én azt mondom, nem kell ide 30-35 év, és lesz egy jól működő közszféránk. Csak addig fog szopni mindenki, aki ott dolgozik, és akit odavet a rossz sorsa.