Nézd Icoder, a "felosztó-kirovó rendszer" 1990-ben, a cucializmussal együtt megbukott.
bocs, de annyiszor leírtam, most csak röviden.
Ha a munkáltatói járulék eü. és nyögdíjjárulékát, egyéni számlán vezetik, s neked adófizetőnek fognak a befizetett járulék mértékében szolgáltatást nyújtanod, akkor már értelme lesz egy huszonévesnek is járulékot fizetni, s nem minimálbéren bejelentkezni.
Gondolj bele, ha 1991-ben /már akkor kidolgozott alternatívát adtunk az illetékeseknek a munkáltatói járulék nyugdíjjárulékát, a Te számládon írják jóvá / az állam biztos határidejű hitelt vesz tőlled, s évente jóváírja neked a kamatokat - az elmúlt 15 évben, 10,5% "átlagkamattal " számolva, neked, most mennyi nyugdíjalapod lenne?- /
ezzel kerűlhettük volna el az "ikerdeficitet", ami a mostani pénzügyi "csődközeli" helyzetet eredményezte. Számold ki, mekkora lenne az állami nyugdíjalap, s kellene e külföldi hitelt felvenni a mai nyugdíjak teljesítéséhez? Ha csak a mai átlagjövedelmet veszem alapul Mo-on, havi 40 000Huf-ot lehetne pluszban a nyugdíjalapba befizetni. Ennek kamatai? Már máshol kiszámoltam, s évente, ha a mai minimálbéresek csak 60%-a fizetne átlagjövedelem után járulékot, csomag nélkül évente cc. 600 mrd Huf-al lenne több, a nyugdíjak kifizetésére. ugye tudod, hogy évente a külföldi hitelek kamataira cc. 1 000 mrd Huf-ot fizetünk. no és mit szólnál ahhoz, ha ennek 60%-át, a hazai járulékfizetőknek írnák jóvá, s akkor 15 - 20 év múlva nem lenne akkora probléma a lakosság elöregedése, a munkaképes aktív lakosság csökkenése.
A munkavállalói járulék eü. és nyögdíjjáruléka menne egyenlőre a szolidaritási alapba, azoknak téríteni, akik önhibájukon kívűl kerűltek kilátástalan helyzetbe / egyenlőre Te a kiskorú gyermekeid és nyugdíjas szüleid ellátását is fedeznéd, a járadékoddal - majd akkor lesz neked jó, ha a mai ötvenévesek feldobják a talpukat, mint én is, s márcsak magatokkal kell foglakoznotok. ezt se kellett volna, ha 1991-ben, már nem a "felosztó, kirovó " rendszert erőltették volna, mert akkor már mi magunknak is megteremthettük volna a saját nyugdíjas életünk ellátásának a fedezetét.
Nos, akik ezért felelősek, nem érdemelnek meg min. 15 év "elszállásolást, a szegedi csillagban?" /