A helyzet ennél kissé összetettebb. Nem 0 vagy 1 a kérdés. Hanem hogy ha van egy alkalmazottam, aki után nem én fizetem a járulékokat, akkor olcsóbban dolgozhat a cégem, nő a versenyképessége. A támogatás ideje tervezhető, hiszen előre meghatározott. Mindkét fél előre tudhatja, mi mikor mennyi. Aztán a dolgozó bebizonyíthatja, hogy őt akkor is megéri alkalmazni, amikor már nincs támogatva az alkalmazása. A cég nem köteles mindig (1 emberrel és 10-zel is) ugyanannyi munkát végezni. Tudod, egy kis cég a kapacitását is sokkal könnyebben változtatja meg. Rugalmasabb lehet. Vagyis ha tudom, hogy 9 hónapig tudom az adott feltételekkel alkalmazni az illetőt, akkor eleve elmondom neki. Meg azt is, hogy ha közben látom, hogy megéri, vagy ki tud találni valamit, ami nekem is jó, akkor utána is dolgoztatom.
Az, hogy hogyan valósulnak meg azok a célok, amikre hivatkozva kedvezményt kap a cég, nem a támogatás, hanem a támogatásra szerződő város (illetve a vezetői) hibája vagy erénye. Ha jó szerződést kötnek, abban bizony benne kell legyen, hogy minek kell megvalósulnia, hogyan kell ellenőrizni, és mi a feltétele a kedvezmény érvényesítésének. Persze úgy tűnik, nem ritka, hogy a cég a profibb, hiszen ő már több helyen végigcsinálta ugyanazt, a településen meg vagy rátermett profik vannak a vezetésben, vagy dilettánsok. De hát ilyen fajta referenciát nem köteles senki bemutatni, amikor polgármesterré vagy képviselővé jelölteni magát. Sőt, néha úgy tűnik, akkor sem, amikor valamilyen hivatali vezetői helyre pályázik.