A pénz rendszerfüggetlen. Ahol keveset kap a melós, olcsóbb lehet a termék, jobban el lehet adni ott, ahol több pénz forog.
Az egyik példát Te magad hoztad: eltüntetni az értékeket nem csak bontással lehet, hanem azzal is, hogy olyan intézményeket-hivatalokat tartanak fenn, amik sokba kerülnek. Nemcsak elsumákolódnak azok a pénzek, néha ugyanolyan kisemberek viszi haza, mint Te meg én. Amikor értelmetlen harcokat kell vívni olyan hivatalokkal, amelyek nem segítik, hanem akadályozzák az értékek előteremtését, az mi? Amikor a hivatal egy kupac sóderért büntet, a közterület elbirtoklását meg tétlenül nézi, az nem "eltüntetése az eredményeknek"? Egyik oldalról valóban lopás. Másik oldalról viszont az aki azt a kis sóderkupacot bünteti, a fizetéséért dolgozik.
De mondhatnám azt is, ahogy az útfelbontásokat helyreállítják. Azt az utat valaki egyszer megépítette, utána valaki felbontja és nem állítja helyre. Dolgoztak? Igen. Ha fordított sorrendben teszik, mindenki jobban járt volna. És még csak az sem mindig igaz, hogy amikor az út épült, nem lehetett tudni, hogy fel kell majd bontani.
Aztán van az országban csomó cég, aki pl. vállalatirányítási szoftvereket készít. Ott is általában a marketing diadalmaskodik, eladnak olyan félkész rendszereket, amikkel a felhasználó csak szív. Kidobnak egy régebbi működő rendszert, csak mert az nem tud pár új funkciót. És amikor bevezették az újat, kiderül, hogy az új meg pár régit nem tud... Ekkor jön a kapkodás, és ettől kezdve mindenki megszakadásig dolgozik, és mégis mindenkinek nehezebb a dolga, mint korábban. Egy hibás döntés miatt.
Én nem azt mondom, hogy az ország "másik" fele szándékosan teszi tönkre az "első" fél eredményeit, de a végeredmény szempontjából a szándék közömbös. A nulla akkor is nulla, ha barátságos, meg akkor is, ha rosszindulatú.
A külföldiek adókedvezményéről:
El kell dönteni, kell-e nekünk az a cég, ill. tevékenység. Ha kell, akkor jön a következő kérdés, mennyire. És mennyiért. Én persze hogy nem kapok támogatást, hiszen olyan helyen végzem a tevékenységemet, ahol anélkül is mennek a dolgok. De ha elmennék egy telephelyet létesíteni Szabolcsba, és felvennék pár ottani munkanélkülit, már jogosult lennék bizonyos támogatásokra.
Egyébként kaptam már támogatást, mert állambácsi úgy látta, jobban jár, ha a munkanélküli segélyre amúgy is kifizetett pénzt ideadja, és én még dolgoztatok is azzal az emberrel, akinek eddig közvetlenül fizetett. Hogy aztán erre hol fázok rá, az más kérdés.
Szóval a kedvezményeket a külföldiek elleni hangulat keltésére fel lehet használni, csak épp nem igazán korrekt.