//"...Modern társadalomban (elvileg) a tőke hatalmát korlátozni tudja a köz hatalma!
Közhatalom letéteményese az OGY ! .."//
Igen, elvileg ez lenne a rendje-, s módja. A gyakorlat kissé más.
Ha a köz megválasztja "képviselőit", szerepe véget is ér. Nincs tovább beleszólása a "képviselők" ügyes-bajos dolgaiba. (Ma már, a korábban még kötelező beszámolókról is leszoktak. Igaz, választások környékén némelyik eljut választóihoz egy-egy kortesbeszéd erejéig, de beszámolóról már szó sem lehet. Írásban előre beadott kérdésekre válaszolnak, gondosan kerülve a kényes kérdéseket.) Állandóan arra hivatkozik a "demokratikus" hatalom, hogy korrekcióra majd négy év múltán sort keríthet a köz avval, hogy leváltja a neki nem tetszőket. Innen aztán már hosszú és bonyolúlt a történet. Egyetlen antidemokratikus aspektusát elég megemlíteni: a hatalomnak már egyszerűen nem létezik törvényes korlátja! Lebontotta a a megideológizált politika, méghozzá ugyanaz, amelyik a pénz mechanizmusát a humánmechanizmus fölé emelte. A kör evvel be is zárult, csakhogy igen sok szennyest zárt magába ez a zárvány.
//"....Ma olvastam: Néhány száz -milliárdos birtokolja a jövedelem 30%-át! Közülük 3 a kormányban van!.."//
Nemzetközi adatok szerint a világ még ennél is csehebbül áll. Egyes multi cégek nettó jövedelme jóval meghaladja némely "fejlett, ipari" ország bruttóját is.
Mire használják ezt a rengeteg vagyont? A világ totális megszállására, lásd Mr. G. Soros "filantrop" szerepét az egykori szovjet érdekszérában.
//"...Összhangba lehet-e hozni - ilyen felállás mellett - a tőkét a társadalom egészével? .."//
Ilyen felállásban természetesen már lehetetlen. Úgy vagyok evvel a mai gazdasági rendszerrel is, mint voltak egyes kései elemzők a szovjet rezsimmel. Állítólag mindegyik tudta, hogy nem reformálható meg a kommunista rendszer.
Én legalább nem utólag teszem közhírré véleményemet a mai tarthatatlanságáról.
:-)))))