Az idősebbeknél is jobban kötődnek a liberális eszmékhez
2006, július 24 - 00:05 Fókuszban | NOL | Sófár tallózó
Forrás: NOL
Népszabadság * Munkatársunktól * 2006. július 24.
A családokban ma már sokkal kevésbé övezi titok a zsidó származást, mint pár évtizeddel korábban. A fiatal zsidó nemzedék - bizonyítja Gadó János szociológus kutatása - az idősebbeknél is jobban kötődik a liberális világnézethez.
A magyar zsidóság történetében a magas színvonalú oktatás és a szakmai karrier sokáig együtt járt az asszimilációval, a beolvadással. A rendszerváltást a zsidó hagyomány és a korszerű világi tudás teljes kettéhasadásának állapotában élte meg a zsidóság, és ennek lenyomatát viselte magán az oktatás is - írja kutatásait összefoglaló tanulmányában Gadó János.
A szociológus arra volt kíváncsi, hogy mi történt 1990 óta. A vizsgálat három zsidó iskola - a Scheiber Sándor Tanintézet (volt Anna Frank Gimnázium), a Lauder Javne Zsidó Közösségi Iskola és az Amerikai Alapítványi Iskola (ismertebb nevén a "Wesselényi") -, valamint két nem zsidó, de az asszimiláns zsidóság által preferált elitgimnázium - a "Radnóti" és a "Berzsenyi" - volt növendékei körében készült.
Gadó János adatai szerint a Lauderbe járó fiatalok családi hátterét igen magas iskolai végzettség, kiemelkedően jó anyagi helyzet és magas társadalmi státus jellemzi. A Wesselényi utcainál az "anyagi javakkal való ellátottság" átlag feletti, miközben a lakáshelyzet átlag alatti. A Scheiberben végzettek háttere a zsidó átlagnál minden szempontból kedvezőtlenebb. A Radnóti és a Berzsenyi esetében erős urbánus közeg és tisztes jómód a jellemző, ugyanakkor nem az anyagi, hanem a szellemi tőke a kiemelkedő.
A mai huszonévesek gyerekkorában - állapítja meg a szociológus - már nem övezte olyan nagy titkolózás a zsidó származást, mint az ötvenes és hatvanas években, de ahol csak egy vagy két nagyszülő zsidó, ott kevésbé egyértelmű, hogy milyen hagyományt akar továbbvinni a család. A zsidó intézményekben érettségizettek körében magasabb a hagyományt tartók aránya, de - jegyzi meg Gadó - ez már tanulmányaik megkezdése előtt is így volt.
A zsidó származás amúgy csak az ortodox szellemiségű Wesselényiben követelmény, az inkább kulturális alapokon álló Lauder ilyen szempontból nem vizsgálja a jelentkezőket. Ugyanígy a Scheiber sem, de itt a vallásgyakorlatot elvárják, és ez valamelyest szűri az érdeklődőket. A megkérdezett fiatalok magyarságuk mellett a zsidóságukat is fontosnak tartják: igaz, iskolánként más-más módon és eltérő intenzitással.
A kutatás egyik váratlan eredménye, hogy a zsidó iskolát végzettek - minden öntudatuk ellenére - kisebb arányban választanak zsidó párt maguknak, mint a két másik gimnázium volt diákjai. Gadó János feltevése szerint a magyarázat az, hogy a fiatalok az iskola burája alól kilépve belekóstolnak az élet olyan örömeibe is, amelyek addig távoliak voltak számukra.
A túlnyomó többség a balliberális napi- és hetilapokat olvassa, a választásokon pedig nagyrészt az SZDSZ-re, kisebb részt az MSZP-re szavaz. Jobboldali szimpatizánst csak elvétve találni közöttük. Kovács András korábbi vizsgálata kimutatta, hogy a magyarországi zsidóság az átlagosnál jóval inkább elfogadó a cigányok vagy például a homoszexuálisok iránt, és liberális álláspontot képvisel az abortusz vagy a halálbüntetés ügyében. A fiatal zsidó nemzedék - bizonyítja a mostani kutatás - még a teljes zsidó népességet is felülmúlja liberalizmusban. A fiatalok egyedül a menekültek esetében kevésbé megengedők: ez valószínűleg a zsidóságot különösképpen fenyegető iszlám fundamentalizmus európai megjelenésével hozható összefüggésbe.
A három zsidó intézmény végzősei nagyobb mértékűnek tartják az antiszemitizmust Magyarországon, mint a két másik gimnázium volt hallgatói. A kutatásból az is kiderül, hogy az erős zsidó tudattal bírók jóval gyakrabban számolnak be átélt antiszemita inzultusról, mint azok, akik nem sokat foglalkoznak a zsidósággal.(Cz. G.)
Identitás, önbesorolás (százalék)
Lauder Scheiber Wesselényi Zsidó Nem zsidó Berzsenyi
iskola Sándor utcai iskolákban iskolákban és Radnóti
iskola iskola végzettek végzettek gimnázium
1. Magyar vagyok 5 17 5 10 3 5
2. Zsidó származású magyar vagyok 24 27 24 25 36 35
3. Zsidó vallású magyar vagyok 13 15 19 15 13 15
4. Magyar is vagyok meg zsidó is 33 7 19 20 23 30
5. Magyarországon élő zsidó vagyok 18 29 33 26 19 10
6. Európai polgár vagyok 5 5 4 7 5