Üdvözlök mindenkit, írom a következő néhány pontot (hogyan lehet a mellékvonalakon a bevételt növelni, költséget csökkenteni).
De előtte egy OFF:
Titibi-nek üzenem, hogy őt egyetlen szóval sem bántottam, és arra kérem őt, ő se piszkáljon engem. Ahogy itt olvasom, gépész a dunántúlon, tehát félig-meddig kollégám. Egymás mardosása helyett inkább folytassuk mindketten azt a munkát, amit eddig is végeztünk a VASÚT érdekében.
Kedves Titibi! Nem tudom, mit védesz taxxx-on, szerintem a VASÚT esküdt ellenségét nem kellene védened. Tudom, hogy jó a dumája, sok mindenkit meg tud győzni a nézeteiről, de előbb-utóbb rájössz, hogy nincs igaza.
ON.
42./ Távolsági vonatok a mellékvonalakon. Bővül az átszállásmentes utazások lehetősége, növekszik a forgalom. Távolsági vonatok kialakítására számtalan lehetőség kínálkozik, példaként néhány:
Debrecen-Füzesabony-Kisterenye-Salgótarján
Gyula-Orosháza-Kiskunfélegyháza-Bátaszék-Kaposvár (v. Pécs, Véménden át!)
Tatabánya-Veszprémvarsány-Veszprém
További ötleteket szívesen várok!
43./ Mini sínautóbusz. A legkisebb forgalmú vonatok (10 fő alatt) részére TVG járművet (pályafenntartási sínautóbusz) kell beállítani. Megvalósítható, hogy egy rövidebb vonalat egyetlen ember üzemeltessen. Ezzel a módszerrel újraindítható a mátranováki szárnyvonal, néhány teherforgalmi vonalon pedig be lehetne indítani a személyszállítást (pl Bodajk-Balinka, Bonyhád-Hidas).
44./ Bz vezérlőkocsi kialakítása. E célra a BDzx kocsikat lehet felhasználni. A vezérlőkocsis mellékvonali közlekedés előnyei:
a./ elmarad a végállomási körüljárás ideje, költsége (ez nagyobb állomásokon több km üresfutás is lehet)
b./ néhány vonalon csökken a menettartam a közbenső állomási körüljárás elmaradása miatt (Dévaványa, Drégelypalánk, Kötegyán).
45./ Rövid, de gyakrabban járó vonatok. Az utazási lehetőségek bővülése miatt utasszám-növekedés várható, a rövidebb vonat közlekedtetése pedig olcsóbb. A ritkán járó nagy vonatok az autóbuszközlekedéssel szemben versenyképtelenek.
46. A járművek eltérő színezése. Ne legyen minden személyszállító jármű azonos színezésű, mert azt az utazóközönség megunja (a buszok is különböző színűek).
47./ Az engedélyezett sebességek felülvizsgálata. A pályafenntartási szakszolgálat rendszeresen ellenőrzi a pályaállapotot, és ha szükséges, sebességkorlátozást rendel el. Sebességet viszont csak rekonstrukció esetén emelnek. Pedig ha a fenntartás során lényegesen javul a pálya állapota (pl rendszerváltozásos síncsere, tömeges aljcsere), akkor is fel kellene emelni a sebességet és ha érdemes, a tengelyterhelést is. Ilyen sebességemelés jelenleg szinte minden mellékvonalon lehetséges, tengelyterhelésnövelés néhol (pl Nagykálló-Nyíradony: 12-ről 18.5 tonnára, Lenti-Rédics: 12-ről 20 tonnára).
48./ Nagyvasút átalakítása kisvasúttá. Most gondolom tágra nyílt a szemetek. Pedig: ha kicsi a csatlakozó-, nagy a belső forgalom, és rossz a pálya, érdemes elgondolkodni rajta. Üzemeltetési költség csökken, pályaállapot javul. Hátrány viszont, hogy a csatlakozó állomáson átszállás és átrakás szükséges, továbbá be kell szerezni néhány kisvasúti járművet.
49./ Fonódott vágány létesítése. Harmadik sínszál beépítésével olyan vágány alakítható ki, melyen kisvasút és nagyvasút is tud közlekedni. Alkalmazása akkor célszerű, ha a kisvasutat néhány kilométerrel meg kell hosszabbítani, de már van ott egy normál nyomtávú pálya.