rutichun Creative Commons License 2006.07.23 0 0 9

Kedves Serenic!

"sámánikus-totemisztikus vallás volt"

Összetéveszted egy hun vallással (toremizmus), ami olyannyira volt hatással a magyar valláskultúrára, mint a tisztálkodás a Napkirályra. A magyar vallás alapvetően egyistenhitű. Azért nem nevezhetjük sámánikusnak, ugyanis ezek a vallások alapvetően többisten hitűek. A totemisztikus része viszont tartja magát, de csupán hagyományként, amit a toremizmusból exportáltak. Csak egyetlen állatot tisztelnek különösképp és ez az oroszlán (ez a totem-állatunk).

"heroizálod"

Hogy heroizálom. :()

Én nem heroizálom, tudom,hogy ez csak egy közönséges vallás. Baj, hogy érdekel a múltam. Ha egy kicsit is heroizálásnak érzed, akkor tudd, hogy jól kiismertem az abban a korban élő magyarok felfogását az idegen vallásokról (főleg a katolikusról). Jól beletudom élni magam a helyzetükbe.   

"A vándorló magyarok a honfoglalás előtt már érintkeztek az iszlámmal, kereszténységgel, a júdaizmussal is, így az istváni kereszténység nem volt váratlan,"

Sőt még a buddhizmussal és a taoizmussal is. De létük folyamán szinte egyetlen és meghatározó vallásuk a manicheizmus volt, ami ugye egy ariánus keresztény vallás. Könnyű volt rájuk biggyeszteni a pogány jelzőt.

"legfeljebb az, hogy nem Bizánc lett a szövetséges."

Elősször Bizánc volt szimpatikus a magyaroknak, mivel a keleti területeken nagyobb volt a hívő tábora. Katolikust gyűlölték, mivel megakarta semmisíteni vallásukat, valamint be akarta vezetni a dézsmát (ugyanis Mani megtiltotta híveinek a dézsma fizetést). És még ezernyi oka volt (latin nyelv, jog, szokások stb.) Végül egy szavazáson döntötték el a dolgot.

Olvass minnél több irodalmat e vallásokról. Minden valamire való ősvallással foglalkozó tanulmányban, könyvben stb. megtalálható a manicheizmus, mint fontos, de általában, mint meghatározó tényező a hit terén.

Üdv!