takarito Creative Commons License 2006.07.21 0 0 1607

Pál írta:

1 kor 1,1:

Legyetek az én követõim, mint én is a Krisztusé

1 Kor 4,15-16:

Mert ha tízezer tanítómesteretek lenne is a Krisztusban, de nem sok atyátok; mert tõlem vagytok a Krisztus Jézusban az evangyéliom által.
Kérlek azért titeket, legyetek az én követõim

Fil 3,16-17:

Csakhogy a mire eljutottunk, ugyanabban egy szabály szerint járjunk, ugyanazon értelemben legyünk.
Legyetek én követõim, atyámfiai, és figyeljetek azokra, a kik úgy járnak, a miképen mi néktek példátok vagyunk

A minta alapján követésnek két hibája is látható, egyik az, hogy a Pál által nyújtott minta, csak holmi tükörképe vagy szűk keresztmetszete  lehetne csak a Krisztus által bemutatott mintának. Másik, hogy aki Pált veszi mintája alapjául, amikor Pál eleve rosszul vette át, tehát hibásan követte Jézus mintáját, az összes Pál követő megduplázza a tévedést a saját egyébként hibás átvételével is.

A legfontosabb hogy vannak, akik Pál tanítását, gondolatát és szabályait valóban átveszik, megpróbálják a gyülekezeti életben megvalósítani. A probléma az, hogy amikor ezekben a vezetőkben a tévedéseket a többiek meglátják, akkor nem mernek továbbmenni egészen a Bibliáig a vizsgálatban, hogy a tévedések forrását a Páli levelekben megleljék, csak az előttük hibásnak, vagy vétkesnek ítélt gyülekezeti elöljárót bírálják meg éles szavakkal. Pedig azok a szavak talán pont Pált illetnék.

Azonban tudnunk kell, hogy Jézus nem Pált hagyta meg követendő példaképp, ahogyan azt Pál feltünteti. Jézus azt mondja "kövess engem". Most akkor Jézust kell követni vagy Pált?

Azt is tudnunk kell, hogy senki nem nevezheti magát Atyának, ahogyan Pál ezt meg meri tenni a 1 kor 4,15-ben, Jézus ezt megtiltva azt állítja, ne hivassátok magatokat Atyának, mert hogy egy a mi Atyánk aki a mennyben van. Ebből is látható, hogy Pál nem ismerte Jézus tanításait alaposan, továbbá, hogy tanításait nem Jézus diktálta a fülébe.

http://jezusvagypal.extra.hu