Akkor nekifutok mégegyszer:
Az, ha a szomszédomban sokkal szegényebbek mint én, az olyan dolgokhoz vezethet, hogy egyrészt engem hamarabb rabolnak ki (vagy sokkal többe kerül a védekezés ellene), másrészt ha a környék túl lepusztult és veszélyes, nem járhat haza gyalog a gyerekem, ha játszani akar, messze kell vinnem, mert a szomszédom gyerekétől féltenem kell, stb.. Vagyis én annak örülök, mit magánember, ha a környéken hasonló helyzetben lévő emberek laknak, sőt, még az sem zavar, ha én vagyok a legszegényebb, csak ne nagyon. :o)
Ugyanígy az "országszomszédok" esetében. Nézd meg, milyen rossz Dél-Koreának, hogy egy "szegény rokon" "lakik" a szomszédban! Gondolj bele, nekünk milyen rossz, hogy Ukrajna olyan fejlettségű, amilyen (ide járnak át a bátrabb rosszfiúk ugye, mert a büntetés nem nagyobb, de az elérhető haszon igen)! Gondolj bele, hogy ha átmész Szerbiába vagy Romániába, és ott ér hasonló attrocitás, mint Pozsonyban a tanárokat, milyen jogi lehetőségeid vannak! Az EU-n belül kötelesek biztosítani hogy anyanyelveden védhesd magad. Máshol ez esetlegesebb. Én például örülnék, ha Románia és Bulgária (sőt Szerbia) sokkal-sokkal fejletteb, és EU tag lenne, sőt, a schengeni határokon belül lennénk mind, mert akkor nyugodtan mernék autóval elindulni Görögországba. Na épp így lehet ezzel a német meg az angol is. Nyugodtabban jön Magyarországra, ha tudja, hogy itt sem kell tífusztól vagy kolerától rettegnie, és ha hivatalos ügye támad, érti, hogy miről van szó, és nem kerülhet olyan helyzetbe, mintha mondjuk Dél-Amerikában kerülne börtönbe, mert nem ért spanyolul, és nem tudja bebizonyítani, hogy ártatlan. Tehát az EU-nak nem csak közvetlen gazdasági érdeke fűződik az új tagok bevonásához, hanem kényelmi is. Ha úgy tetszik, érzelmi-jóléti is. Tudok pár nyugati emberről, aki idejött, mert jól érzi itt magát valami okból. Ők biztosan örültek a bővítésnek. :o) Az meg, hogy mi hogy élünk a számunkra is kinyíló piaci és egyéb lehetőségekkel, rajtunk áll!