fi-fica Creative Commons License 2006.07.18 0 0 17
Kár, hogy a topicnyitóra egyetlen érdemi válasz sem érkezet.
Én buta vagyok, de veszem magamnak a bátorságot, hogy leírjam, amit gondolok erről. Aztán majd ki leszek gúnyolva jól.
Szerintem kommunizmusnak (kis kezdőbetű!), illetve a kommunistának nincs korszerűsödött jelentéstartalma. Szerintem kiüresedett fogalmak.
Állítólag volt vala' az ősközösség. Ez, ha úgy tetszik prekommunista világ volt. Társadalomnak még nem tekinthető. Inkább csak egy létezési forma. Mindenkinek egyforma jogai és kötelességei voltak. Nem szabályokba öntve, nem szavakkal megfogalmazva. De így működtek. Aztán egy boldogtalan napon, az egyikük nem a mamut buksiját célozta meg, hanem a társát. Ki tudja miért! Attól a naptól ő volt a főnök. Aztán később újabb és újabb főnökök emelkedtek a többiek fölé és a főnökségen belül is kialakult egy hierachia.
Osztálytársadalom? Nekem szabad, neked kuss. Én betegre zabálom magam, te belebetegetsz az éhezésbe. Én megölhetlek, te meghalhatsz értem.
Jó ez így? Annak aki felül van, talán igen. Akik pedig kiszolgáltatottak, bizonyára nem.
Előbbiek egyre hatalmuk kiszélseítésével bíbelődtek, utóbbiak meg többnyire tűrtek. Néha pedig nem. Néha fellázadtak és még nagyobb baj és nyomorúság zúdúlt a nyakukba.
Miiért van az, hogy ha a gazdag ember és a szegény ember „anyagösszetétele” azonos, ha egy fajhoz tartozik, ugyanúgy sír, nevet, szeret, gyűlöl, ha mindegyik – és bocsánat a szóért – ugyanolyan büdöset szarik, az egyiknek több joga van a síráshoz, nevetéshet, szabadabban szerethet, a másiknak meg csak a…
Miért van ez így?
Nem lehetne visszatérni a kezdetekhez? Nem élhetnénk testvérként? Alá és fölérendeltség nélkül? A pénz örödi csapdája nélkül? Nem lehetnénk újra közösség? Nem élhetnénk úgy, hogy egymást segítsük boldogulásában? Hiszen olyan rövid az élet, miért töltjük hát egymás marásával, fizikai, lelki, erkölcsi megsemmisítésével?
A kummunizmus, mint fogalom, egy ilyen közösséget jelentene, a benne élő embereket meg sem kellene nevezni, mert felesleges. De hát legyenek ők a kommunisták.
Egyik kedves topictárs el van tévedve, mert az a kommunizmus amit emleget nem orosz eredetű, ők csak átvették. Legalábbis nincs tudomásom arról, hogy Marx orosz lenne.
Az az izé, amit az elmúlt évtizedekben kommunizmusként, szocilalizmusként emlegettek, csak álruha volt. Semmi köze az eredeti tartalomhoz. Álruha, melyet a sátán öltött magára. De nem is az a pokobéli, hanem még a nála is veszedelmesebb embersátán.
Én így gondolom.