vámmentes Creative Commons License 2006.07.17 0 0 1534

Viszed félre azt, amit mondtam.

Alázat Neked ahhoz kellene, hogy belásd, hogy nem vagy képes felfogni pusztán az értelmedre hagyatkozva Isten Igéjének az egészét, s annak összefüggéseit, hanem maximum csak részeket abból.

Ezt belátta a szerecsen komornyik, mert nyilvánvalóan jóeszű, s értelmes ember volt egy óriási birodalom második embereként, de Isten Igéjét nem értette meg mélységeiben, csak a felszínét. Mert a felszínt nyilvánvalóan megértette, hiszen emiatt volt fent pogányként Jeruzsálemben tiszteletet adni a zsidók Istenének, s emiatt olvasta az ószövetségi írásokat. De a Bibliában kijelentett Isten főségének az elismerése csak a kezdet, az csak a "felszín"! A megértéshez kevés az értelem, a szerző vezetése kell, olyan felkenetés, amilyet Jézus adott az apostoloknak a Szent Szellem által még a mennybemenetele előtt (Luk. 24,45.). Na ez nincsen meg Neked, emiatt kellene Neked is olyan ember vezetését keresned, s elfogadnod, aki állítja azt magáról, hogy Ő olyan "valaki, aki megmagyarázza Neked"(Apcsel. 8,31.). Persze beismerned kellene előtte azt, hogy "nem érted".

Na ehhez kellene az alázat, ehhez a beismeréshez. Mert én például állítom Rólad, hogy olyan vagy valójában, mint a szerecsen komornyik, NEM ÉRTED AZT, AMIT OLVASOL (Apcsel. 8,30.).

Az "élet" fogalmával kapcsolatban pedig írtam Neked korábban eleget, akkor sem értetted, most sem. Ugyanabból az értetlenségből szólsz most is. Én itt az emberről írtam, hagyd hát el a "kavicsot, homokot, port", meg akár az állatokat, növényeket, mert ezeknek nincsen szellemük Istentől, míg az embernek van.

Merthogy Jézus definíciójában is az ember szellemének az állapota határozza meg, hogy az ember úgy létezik-e, él-e, abban az állapotban, minőségben

- mint amiről Jézus beszélt (azaz Isten jelenlétében, élő szellemmel),

- vagy azon kívüli lét-állapotban (nem Isten jelenlétében, Istentől elválasztott, halott, vagy halófélben lévő (Jel. 3,2.) szellemmel)?

Mert

- az első az az idézőjelbe tehető, nagy betűs, VALÓDI "élet", vagyis az, amiről Jézus beszélt,

- a második pedig az Isten jelenlétén kívül élt élet/létforma, ami a testben-lélekben élt létezéssel egyidejűleg a "halál árnyékában" is való együttes létezés.

Dehát ehhez olyan alap dolgokat kellene értened az embernél, mint szellem-lélek-test egysége, s azon belül a szellem fontossága, fősége, s az embernek az az általi vezettetése, amin keresztül tartja elsődlegesen Istennel (akiben egységben van a szellem-lélek-test, s elsődlegesen szellem) a kapcsolatot. De Te magát a szellemet sem érted, mert nincsen sem a saját szellemeddel valós kapcsolatod, sem Isten szellemével, a Szent Szellemmel. Itt van a legfőbb bibi!

Emiatt csak az a remény maradt felőled, hogy némi alázattal, Nálad az igét és a szellemi valóságot jobban ismerőktől kérdezve vagy megérted és elfogadod a bibliai antropológiát, vagy nem. Ha ez nem fog megjelenni Nálad, akkor nem érted meg, de attól még az így van a Bibliában, azaz ha Te azzal ellenkezően határozod meg a fogalmaidat - azt nyugodtan megteheted, csak ne mondd kérlek a saját magad által meghatározott fogalmakat a Biblia meghatározásával azonosnak, vagy ahhoz hasonlónak.

Én csak annyit tehetek Feléd, hogy időnként "odacsatlakozom a szekeredhez", de addig nem "ülhetek fel" arra, amíg meg nem kérsz rá valamelyikünket. Amíg azt állítod magadról, hogy "érted azt, amit olvasol", addig úgy látom nem is fogsz megkérni egyikőnket sem. Annak ellenére én változatlanul azt fogom állítani Rólad, hogy bizony NEM ÉRTED AZT, AMIT OLVASOL!  

Mert ez az igazság jelenleg - sajnos.

vm

Előzmény: takarito (1522)