vámmentes Creative Commons License 2006.07.16 0 0 1515

Mondtam én, hogy nem érted Te Jézust. Pált sem. Ahogyan az Ige egészét sem.

Egyes részeit megérthetted, de az egészét nem láthatod, nem értheted, mert pusztán elme által nem képes azt egészként látni és érteni az ember.

Most idekeverted az "élet" fogalmát az "igazság" fogalma mellé. Néhány hónapja írtam Neked az "élet" fogalmáról, akkor sem értetted, most sem értenéd. Most írtam Neked az "Igazság" bibliai fogalmáról, mert láttam, hogy "sajátot" alkottál a bibliai mellé. Teheted nyugodtan, csak azt ne tedd, hogy a saját fogalmadat azonosnak mondod a bibliaival!

Az élet fogalmát hónapokkal korábban sem értetted, de most ennek ellenére ismét írsz róla. Akkor is elmondtam, s most is elmondom, hogy

- a Jézus által használt "élet" fogalom nem azonos a "létezés" fogalmával, azaz nem attól "él" valaki, hogy "létezik", hanem attól, hogy Isten jelenlétében "létezik". Az Ige szerint, aki Isten jelenléte nélkül "létezik", az nem a Jézus által használt "élet" fogalmán belül "él", hanem azon kívül, azaz - csupán "létezik". Ez van az Igében, azaz ha Te ettől mást írsz, akkor változatlanul CSAK a "sajátod" lesz, s nem több. Ahogyan "sajátos" marad az "igazság"-ról alkotott fogalmad is.

Nevezd tehát nyugodtan ezekben is inkább "tévedésnek" a biblia egyes verseit, sőt, akár az evangéliumokban Jézus szavait lejegyzők egyes jézusi mondatait kényed-kedved szerint "rossz visszaemlékezésnek" (pl. Mátét "tévedőnek" az 5,28. kapcsán), csak egyvalamit ne tégy:

- ne azonosítsd kérlek a saját fogalmaidat a biblia fogalmaival! 

Mert az nyilvánvalóan látszik, hogy nincsen meg Benned az az alázat a Biblia felé, ami meg volt a szerecsen komornyikban. Emiatt csupán az elmédből az Igére tekintve a "nehezen megérthető" részekben nem juthatsz el Te sem a megértésig, ahogyan az óriási hatalmú, de mégis alázatos szívű ember mégis eljutott. Ő örömmel engedte, sőt Ő maga kérte, hogy egy az Igét jobban ismerő, azt átlátó ember segítsen Neki, mert nem jut előbbre a megértsben, hiába mégoly nagy tudású és hatalmú ember is Ő az országában! Te inkább "tévedést" kiáltasz ilyenkor, s nem ismered be a saját megismerési korlátaidat, s inkább leszólod azokat a "bibliásokat", akik állítják magukról, hogy látják, s értik az Igének a nagy részét, s az összefüggéseit, s tudnának is Neked segíteni egyes nehezen érthető, s ellenmondásosnak tűnő részek megértésében, s az összefüggésekbe történő belehelyezésben.

Bizony nagyon sok korlát vesz Téged körül a megismerésben, nagyon sok! Elsősorban az "alázat" hiánya akadályoz Téged, az, ami a Nálad (és Nálam) nagyobb hatalmú és tekintélyű emberben mégis megvolt! Emiatt jutott Ő el fel- és megismerésre, s emiatt nem jutsz el Te oda, amíg ilyen marad a szíved állapota.

A "bibliások" pedig csak mosolyogni fognak rajtad, s az írásaidon, és sajnálkozni a komornyikétől eltérő szívállapotodon. És elképzelik majd nap mint nap azt, ahogyan pusztán az értelmedre támaszkodva kinyitod a Bibliát, hogy megpróbáld megvédeni abból az egyre képtelenebb állításaidat, ahelyett, hogy egyre inkább csak - kérdeznél!

Ahogyan tette azt a hatalma és tekintélye teljében lévő szerecsen "pénzügymiszter" attól a kis mellévetődő vándor-evangélistától. Valahogy úgy... 

vm

Előzmény: takarito (1473)