zoldalma
nincs is virtualis konyvespolcom. ettol fuggetlenul engem is erdekel a tema, de ugyanigy megkoruljarhatnank hogy mi a csalad. fuz e engem valami a csaladomhoz? mi adja a kulonbseget ami esetleg eletem egyes korszakaiban jobban vagy kevesbbe fuz, mi az a dolog ami a kozvetlen vagy tavolabbi csaladomhoz jobban/rosszabbul fuz? miert van az hogy gyerekem objektive lehet 'rosszabb' mint tavolabbi csaladtagom, megis jobban kotodom hozza erzelmileg.
atvihetok e ezek az erzesek, mint sokan szeretneek a tavolabbi kornyezetre? peldaul a magyarsagra? vagy humbug az egeesz? ki fog e alakulni europaisag? hiszen az attributumai megvannak. tehat a magyarok adott csoportjaik kozelebb allnak az europaisag tiszta eszmejehez (de inkabb attributumaihoz) mint a magyarsaghoz.
egy kulturember, egy velejeeig kulturleny, kihez all kozelebb? a magyar parasztsaghoz (persze igy elvont fogalmaban es nem konkretsagaban) vagy az operaerto, muvelt europai kozonseghez?
ugyis felfoghatnam a magyarsagot hogy ide lettunk rakva, itt vagyunk, magyarok vagyunk. osztonlenykent vagyunk magyarok, mert eppen es esetlegesen magyarul tanultunk meg. ha maskeppen tanultunk volna meg akkor masmilyenek lennenk de meegis ugyanazok lennenk. kit erdekel hogy kit/mit tartunk szepnek? hogy szeles monika magyar vagy nem magyar? valtozik a teljesitmenye szemunkben? kit erdekel hogy MINKET erdekel szeles monika, mig agassi nem erdekel?