gumpy Creative Commons License 2006.07.15 0 0 13517
Nem rólunk van szó, hanem arról, hogyan lehet az ott lakókat megfelelő módon kiszolgálni, hosszabb távon is. Akinek tetszik a két óra alatt 50-60 helyen megálló busz, legyen.
Aki vonatozni akar, tehesse. Megértjük, hogy jelenleg Bz van (bár a Desiro szaporodásával azokat is be lehetne ide forgatni, ha lenne rá szándék, de nem lesz, mert ez nem kirakatvonat).
A menetrend legyen olyan, hogy mindenki értelmes időn belül vonathoz jusson, akár munkába megy, akár orvoshoz, akár piacra, akár kirándulni. A vonat ne Almásfüzitői cityben végállomásozzon, ahol vagy van csatlakozás, vagy nincs, vagy késik, vagy nem. Hanem menjen oda, ahova az utasok többsége. Tata vagy Komárom, talán Kisbér, nem tudom.
Ne várj konkrétumokat, nem ott lakom és nem én vizsgáltam a vonalat, nem is ez a szakmám. Van akit ezért(?) fizetnek. Amit fent leírtam, alig több, mint a tervezett ütemes menetrend. Ha ez megoldja az átszállási problémákat, az már szerintem jó (bár sokan azt mondják, az utasok a közvetlen kapcsolatokat díjazzák, ezért írtam az Almásfüzitői végállomás problémáját). A buszokat pedig úgy kellene szervezni, hogy ne a vasútállomások körzetét látogassák végik, és kapacitásbeli korlátaikból következő gyakrabb követésük miatt elcsalogassák az utasokat a drágán fenntartott vasúttól, hanem inkább ugyanezt a kapacitást a vasúttal el nem látott területek ellátására kellene koncentrálni. De a Volán is a könnyebbik végét fogja meg a dolognak.

És amint látod, mindez nem elsősorban beruházásról szól, hanem szervezésről, összehangolásról, racionalizálásról. Csak sajnos a mi kis hazánkban ezek a megszüntetéssel, felszámolással rokon fogalmak. Nem árazni kell tehát az álmokat, hanem leülni, gondolkozni, és alkotni. Az ütemes menetrendet ilyen kezdeményezésnek tartom. Nem véletlen, hogy Carpy és a volánok prüszkölnek ellene. Évtizedek óta az első értelmes kísérlet a vasút részéről, nem ehhez vannak szokva. Eddig a vasút saját magát tette versenyképtelenné, a Volán összeszedte a mások által kikapart gesztenyét.
Most úgy tűnik, 29 vonalat be kell áldozni még e kísérlet előtt. Ugye ne legyen összeesküvés elméletem?
Előzmény: Törölt nick (13516)