tanuki Creative Commons License 2006.07.15 0 0 5412
még egypár dolog:

eleinte érdemes mindent felírni, amit megeszik az ember, és kiszámolni mindent (kalória-zsír-fehérje-szénhidrát-folyadékmennyiség), majd ez alapján fokozatosan változtatni. tekintve, hogy minden ember anyagcseréje más, csak úgy lehet kideríteni, neked mi az ideális, ha figyeled, milyen kajálásnál hogy érzed magad és hogy fogysz vagy hízol.

mozgást sztem csak olyat érdemes csinálni, amit élvezel, különben nem lesz tartós. de olyat is láttunk már, hogy valaki rászokott a kényszerből kezdett mozgásra :)

a zsírt leginkább nagyon hosszú aerob edzések égetik (egésznapos intenzív biciklitúra hétvégén), ugyanis sok (változó, 20-40 perc, mondjuk) idő kell a zsírégetés beindulásához. persze azért az addigi munka sem vész kárba, csak nem direktben fogyaszt. tehát ha például 30 perc után kezd zsír égni, az 50 perces aerob edzés kétszer annyit éget el, mint a 40 perces. viszont sokórás zsírégető mozgáshoz komoly állóképesség kell, kezdésnél nem ajánlott.

ha fogyás célű diéta ( nem fogyózás:)) ) közben kilengsz, a szervezeted mindent aktívan raktározni kezd, ezért nagyon-nagyon nem ajánlott, komolyan visszavethet. ugyanakkor, ha tartósan nem változik a súlyod, egyensúlyi állapotban vagy, abból egy-egy szülinapi nagy zabálás nem fog kizökkenteni.

és a leglényegesebbek. ezen elvek betartásával szinte mindeki javíthat a külalakján viszonylag egyszerűen. persze van aki egyszerűbben, van aki nehezebben, de a kövérségre predesztináló génekre panaszkodók közül 100-ból egy van, aki valóban a beteg, a többinek csak kevesebbet kéne ennie. másik, hogy az egészséges életmód nem egyenlő szenvedés. akik komolyan csinálják, azt állítják, élvezik :), de kevésbé lelkes egyéneknek nem érdemes erőszakot tenni magukon. valahol meg kell találni azt a határt, amikor a külsőnkkel is elégedettek vagyunk, de még élvezzük a mozgást és a salátaevést. persze a legtöbben erre azt mondják, hogy élveznék ők, de se pénz, se idő, mert olyan nehéz az életük - szélsőséges esetben igaz lehet, de 99 százalékban lustaság. amiket én hallottam/olvastam, mint áthidalhatatlan problémákat, minimális szervezéssel meg lehetne oldani.
Előzmény: tanuki (5411)