Sziasztok, visszajöttem én is a nyaralásból.
A száradó virágokról én is azt gondolom, hogy nem termékenyültek meg, de ne aggódj: ha jól emlékszem bizonyos hőmérséklet felett a paradicsom egyszerűen "nem köt" , azaz hiába játszol méhecskét, a 35 fokos melegben nem mégy vele semmire.
Én egyébként - mint lejjebb írtam - a méhecskézés helyett az ütögetést-pöckölgetést használom: a virágzó részhez közel megpöckölgetem a növényt, Ettől valahogy felpattannak a portokok, és beporzódik magától, ha jól tudom. Nekem múxik, és egyszerűbb, mint minden virággal külön szórakozni ;-)
Néhány ötlet az erkély-problémára: esetleg beboríthatod a ládát kívülről valami ezüstszínűvel (az alufólia kéznél van, de az OBI-ban vehetsz hőtükröt, ami ezüstös borítású polifoam), hogy ne hevüljön fel annyira amikor süti a nap. A paradicsom tövéhez meg használhatsz valami talajtakarást ugyanebből a célból, mondjuk egy halom fehér színű papírfecnit pár centis rétegben rászórva - mivel azt hiszem világos színű fakéreg-mulcshoz nemigen lehet hozzájutni.
Ha megoldod a csöpögtetős-szivárogtatós öntözést, akkor úgyse kell szabad földfelület a locsoláshoz.
Sok sikert!
Ja, és aki irigykedni akar: már 2 hete szedjük a paradicsomot, először a Cherrola kezdett el érni (lásd a képet lejjebb), azután a Sweet100, és mostanra a Lugaspari is beindult. Egyedül az érdekesség-paradicsomjaim nem érnek még: az Amerikai Óriás, a Zöld Zebra és a Black Krim. Sőt, ültettem egy paradicsomot, talán valami tévedés lehet, de olyan alakú parik nőnek rajta, mint a San Marzano - pedig idén azt nem vetettem, és - emlékeim szerint nem is fogtam róla magot, mert nem tetszett, hogy olyan soká kezd el érni. Majd kiderül, hogy ebből mi lesz...