Elizabeth Creative Commons License 2006.07.12 0 0 3165

Kedves Bebibaba!

Ami neked most nagy gond, másnak öröm is lenne. A jelenség neve szeparációs komplexus, a gyermek ekkortájt jön rá, hogy az anya, akivel eddig valamiféle varézsos szimbiózisban élt, tőle különálló, önálló lény. Hát ez a sírás oka. És sajnos, az anya utáni sírás hiánya ebben az életkorban idegrendszeri fejlődési rendellenesség jele lehet. tehá minden örörmben van üröm és fordítva: a babáid egészségesek és ez így van jól.

Egy kis szakirodalom:

Elősegíti a gyerek önállóságát, de ki is szolgáltatja őt.

• 5 hónaptól-3 évig: Szeparációs individuációs fázis
      • 5-9 hónap: differenciáció: itt kezd az én és a nem én elválni,  elkezd kifele nézegetni, innentől kezdve kezd el átmeneti tárgyakat használni → csökkenti a szorongást, pótolja az anyát.
      • 8 hónapos korban: Spitz: kialakul a félelem az idegentől. Szeparációs szorongás: csalódás → azt hiszi, hogy az anyát látja. → kialakul a hospitalizáció: ha a gyerek bekerül a kórházba, és nincs kihez kötődnie, akkor alakul ki.
      • Anya hibája: nem engedi a leválást
      • „túlvédés”
      • skizoid anya: nem tudják ezt a kötődést megadni a gyereknek.
      • 10-18 hónapig: gyakorlás fázisa: járás elkezdődik → az én és a nem én teljesen elválik

tankolás: visszafut a gyerek, tankol szeretettből.

Itt kezdődik a beszéd: még jobban elősegíti az elválást. Ha az anya elengedi, nő az önértékelése, fontos, hogy az anya bízzon a gyermekében, ha nem, serdülő és felnőtt kori önértékelési problémák. A skizoid anya itt kompenzál.

• 18. hónaptól – 3 évig: újra közeledés szakasza. Kialakul a gyermekben az Anya mentális képe, ezzel a távollétében sem fél. Itt alakul ki a szuperego. Kialakul a dac korszak, kialakul a nemi identitás. Az anya egyszerre tud lenni, jó és rossz. Akkor is szeret engem, ha bosszús. 
    • III. Kötődésvizsgálatok:

Mary Ainsworth: idegen helyzet vizsgálata: az anya ésa gyerek bent volt a szobában, bement egy idegen, aztán az anya kijött:

• Biztos kötődés: lefelé gördül a gyerek szája, de könnyen meg lehet nyugtatni, de mikor az anya visszajön, örül.
    • Ambivalens kötődés: ellentmondásos

Amikor az anya kifelé megy a gyerek rácsimpaszkodik, bőg, amikor az anya visszajön : dühös. Azoknál figyelhető meg, akik következetlenül nevelik a gyereküket.

• Elkerülő: kimegy az anya: nyugodt a gyerek, de mikor visszajön az anya a gyerek elutasító vele. Az ilyen szülő „rosszul reagál” a gyerekére (akkor veszi fel, amikor Ő akarja és nem a gyerek)

Szeretettel üdvözöl:

Elizabeth

Jaj, bár én dajkálhatnék még egyszer kisbabát! Van már négy, de mióta elveszítettem az ötödiket, nem tudok megbékélni velük. Irigylem is a gyermekkocsival sétáló anyukákat, meg dühös is vagyok bekül, hogy bezzeg neki lett, nekem meg nem. :-(

Előzmény: Bebibaba (3163)