BM hírlap-Titkok a vasút háza táján
NEM BONTJÁK Túl sokba kerülne a társaságnak a sínek fölszedése
Munkatársainktól
A leggazdaságtalanabbnak tűnő vasúti szakaszok bezárása, az eddig ezeken a vonalakon utazókon kívül, másoknak is igen komoly problémát okozhat. Nagy bajba kerülhet például egy kondorosi tüzépes.
— Nagy a titkolódzás a MÁV háza táján, én is csak hosszas nyomozás után tudtam meg, hogy Kondorosra most fut be az utolsó tehervonat — nyilatkozta tegnap lapunknak Csonka János, egy kondorosi tüzép-telep tulajdonosa. Ő az, akit talán a legérzékenyebben érint a Kondoros—Kisszénás közötti vasúti forgalom tervezett megszüntetése.
A minden hétfőn és csütörtökön érkező tehervonatok 99 százaléka az ő tüzelőanyag-telepére szállított árut, elsősorban lengyel és szlovák szenet.
Ez sem teljesen így van, mivel az minden H és CS az messze nem igaz, és Kondorosra érkező évi tízes nagyságrend mennyiségű teherkocsi szénnel rakva, általában egyesével jön.
Ennyi az össz teherforgalom az állomáson, mivel a cukorrépa megszűnt már.
Csonka úr, amikor hírét vette a vasútvonal megszüntetésének, hosszas telefonálgatásba kezdett, így tudta meg július 5-én a MÁV Szegedi Igazgatóságán, hogy jobb, ha ezentúl nem rendel szenet, mert a kondorosi állomás többé nem fogad tehervagonokat.
— Marad az a megoldás, hogy Mezőtúron vagy Szarvason a vagonokból teherautókra rakjuk át a szenet, s úgy szállítjuk Kondorosra, ez azonban jelentősen megnöveli a költségeket — fogalmazott Csonka János. Hozzátette: mivel így emelnie kell az árakat, a kondorosiak drágábban juthatnak tüzelőanyaghoz. A további megrendeléseket egyelőre lemondta.
Ami a személyszállítást illeti, a Kondoros—Kisszénás közötti vonalon naponta legfeljebb ketten, hárman utaznak. Többségük azért, hogy Kisszénáson átszálljon az Orosháza—Mezőtúr között közlekedő járatra. Néhány, általunk megkérdezett kondorosi úgy nyilatkozott: ha a fővárosba akartak utazni, eddig is szívesebben mentek be Békéscsabára, onnan ugyanis egyenesen, átszállás nélkül juthattak el a Keleti pályaudvarra.