A citrom ehető is, anno sok-sok éve a Füvészkertből származik a nemes anyag. Az ananásznál múlt év januárjában olyan gyümölcsöket vettem, melynél a felső levelek szépek voltak (eleven zöldek, nem pedig fonnyadtak, száradásnak indultak). Hogy mind a három gyökeret vert? Szerintem szerencsém volt velük. Amikor lefejeztem a gyümölcsöt, egy jó darabon felkopaszítottam, és így helyeztem a cserépben levő földre, és nagyon halványan szórtam rá földet (úgy 2-3 mm vastagságban takarta a szélét a föld), naponta óvatosan locsolgattam, mindig egy kicsit, azaz ne is száradjon ki, de ne is legyen túl vizes.
Mióta van két nagyobb nemes citromfám, a szaporításokat a lemetszett ágak gyökereztetésével csinálom - modern szóval klónozással szaporítom. A csúcs eddig: a cserép aljától a fa magassága 35 cm volt, és hozott egy 27 dekára nőtt termést is. (Természetesen a citromot alátámasztottam, mert különben letört volna az ága). Már elég sokan kértek, ill. vettek tőlem így szaporított citromfát.
Sajnos annyi azért nem terem, hogy teljesen önellátó legyek citromból!
A csúcsot Évi5 topiktársunk anyukájánál láttam. Az tényleg egy hatalmas fa, tele terméssel. Az én eredeti fáim is idősek, de mindig visszametszem őket, így nevezhetném citrom-bonsainak is.
Visszatérve a banánra: a termése igen gazdag káliumforrás a szervezetünk számára, és ebből kifolyólag maga a növény is kedveli a káliumban gazdag talajt.