Néhány vonal megszűnése megdöbbentett... Persze voltak olyanok, melyekre számítottam. Na, a következő vonalakat sajnálom és indoklom is, hogy miért:
11-es vonal: rendkívül szép tájon halad, sok műtárgy található a vonalon (lásd alagutak, hidak stb), kiemelt hely a turizmus szempontjából, ha oda tennék legalább nyáron a Desirókat, akkor fellendülne a forgalom. Már jártam a vonalon, és gyalogosan is bejártam egy részét, csodaszép. Meg turistaforgalom is van, nem tudom mire alapozzák a döntést, egyébként a vonal egy része kapott felújítást is a 70-es években, csak a Porva-Csesznek-Veszprém rész nem kapott felújítást.
13-as vonal: itt még nem jártam, de ez is a Bakony-Vértes lábánál halad, szép lehet a táj, bár ez még nem elég indok sajnos...
22-es vonal: itt sem jártam még, de ezt a döntést sem értem. Annyi felújítást kapott tavaly, hogy az M62-eseket elbírják. Ez meg a Bz-knek bőven elég. A 25-ös és a 21-es vonalat köti össze. Ha az egyiken valami gixer van a másikon meg lehetne közelíteni. Meg ki tudja, lehetne ott teherszállítás is, kevesebb kerülő lenne.
23-as vonal: itt már jártam, nagyon szép errefelé is a táj. A vonalon a kitermelt fát szállítják. (?) Meg valamikor határátlépő is volt/lehetne majd valamikor. Ha esetleg a szlovének igényelnék az újabb vasúti kapcsolatot, akkor megint azt csinálják majd, mint a 25-ös esetében? Elbontották a 80-as években, 20 év múlva meg újraépítették... "Teljesen megérte, nem?" És vajon a felszámolás a kisvasutakat is (lásd Csömödér és Lenti) magával rántja?
27-es vonal: itt sem jártam még, nem tudom megítélni, de összekötési szempontból fontos lenne.
78-as vonal: Balassagyarmat-Ipolytarnóc: miért? határátkelő, nem?
84-es vonal: itt sem jártam még, de a turizmus itt is jelentős, vagy jelentősebb lehetene, ha jobb lenne a megközelíthetőség, meg a Mátrában kanyarog a vonal, szép lehet
87-es vonal: itt csak autóval jártam, a közút sok helyen szinte párhuzamos a vasúttal, hihetetlenül szép a táj, de pont az a rész szűnik meg, mely a Bükk legszebb részén kanyarog... Szilvásvárad környéke jelentős turisztikai szempontból, ha Desirót raknának ide, több lenne az utas, télen-nyáron
98-as vonal: Abaújszántó-Hidasnémeti: ha valami gixer van a 90-es fővonalon, hogyan közelítik meg? átmennek Szlovákiába?
130-as vonal: Makó-Hódmezővásárhely: érdekes ez a helyzet, mert mind a kettő elég nagy város és nem tudja feltölteni a vonatot? Szerintem egyszerűen ellehetetlenítették a menetrendet is: néhány éve még közvetlen gyorsvonat volt első osztállyal Budapestre. És a 130-as nem fővonal?
és még egy, de ez már tényleg nagyon optimista gondolat: a 152-es vonal. Ha épülne középső Duna híd, ez a vonal jó lenne továbbvezetve Solt-Dunaföldvár irányba... De ez már tényleg csak álom...
Na, kb ez a véleményem, nem kellene mindet megszüntetni, szerintem van ahol egy kis befektetés lendítene a helyzeten. De ez csak az én véleményem. Nem vagyok szakértő, lehet, hogy teljesen irreálisak meg sületlenségek a gondolataim. De az biztos, hogy át kellene még értékelni sok döntést az illetékeseknek... Nem biztos hogy ezek termelik azt a rengeteg veszteséget. Hanem a sok léhűtő (tisztelet a kivételnek), meg az esztelen pazarlás, a szervezetlenség, a fejetlenség...
Nyári programom tehát már megvan: végigjárni a halálra ítélt vonalakat! Ha tudok szerezni kamerát, akkor rögzítem is az utókor számára.