"allitasod nem ez volt. akkor kezdjuk onnan hogy mit allitottal es en mire kerdeztem."
En azt allitottam, hogy a Holokauszt itthoni esemenyeihez (zsidotorvenyek, sarga csillag, deportalasok, Dunaba-loves) nem az az ut vezetett, amit sokan gondolnak. Ez alatt azt ertem, hogy egyreszt nem pusztan az antiszemitizmus vezetett oda, masreszt ami kiserte antiszemitizmus, az onmagaban nem volt olyan eros, mind mondjuk nyugaton, hanem csak kulso okok, illetve nehol segitseg segitsegevel valt katasztrofalissa.
"viszont amit irtal, es az a zsidok szerepere vonatkozott a zsidouldozesekben, arra tovabbra is kivancsi lennek."
Ez az amit nem ertek, hogy hol jon le. Illetve mintha az ut miatti kifogasomnak lehet olyan olvasata, hogy az ut alatt a zsidok utjat ertem. Holott en az antiszemitizmus pusztitasanka utjat ertem hazankban.
Amugy trivialis, hogy a zsido honfitarsaink nem lehett oka akarcsak barminek is. A felelosseg az akkori vezetoinket es meg a nemzetet is erinti.
"a trianoni traumat meg miert nem a magyar uralkodo osztalyokon kellene elverni?"
De. A nemzet felelossegen is elgondolkodtam...
Ennek ellenere cafolhatatlan az a merhetetlen pszihologiai hatas, amit gyakorolt az akkori emberekre. Es ez nem kifogaskent, hanem magyarazatkent szolgalhat bizonyos dolgokra.