Állományjavító
2006.07.03
|
|
0 0
13314
|
"A kezdeményezés bukása - véleményem szerint - nem kis lehetőségeket rejt magában a magyarországi zsidók számára."
(egy messzire látó és mutató megjegyzés egyikünktől)
Ezt én is így látom. Egyrészt elesik az aljas "etnobiznisz" vád, hiszen nem autentikus aláírásokat, mondjuk a kabard-balkár kisebbségnek, egy hét alatt is összegyűjthettünk volna. És büszke vagyok a Társaságunkra, hogy nem folyamodott méltatlan eszközökhöz. Másrészt a zsidók gyávaságának és önsorsrontó közönyének meg asszimiláns hisztériájának is van határa - talán. Ráébredhetnek, mert meg fogjuk mutatni nekik, hogy milyen érvek ("a zsidóság halott és aki élni akar és a zsidó nép részének érezni magát, az hullagyalázó") mellett álltak ki mások identitásának törvény szerinti jogát elvitatva a szaros asszimiláns neurózisuk következtében. És lsz időnk és módunk művelni magunkat, megszerveződni és megfogalmazni az adott közegben, hogy mit akarunk és hogy abból mi következhet. És adódhatnak politikailag merész akciókra is esélyek: például aláírást gyűjthetünk azért, hogy a Mazsihisz ne képviselje az egész zsidóságot. Ugyanis elég volt belőlük, szerintem. Megfogalmazhatjuk a Slomóékat és Tórához ragaszkodókat vagy az ahhoz közelítőket is magában foglaló jellegét a nemzeti közösségünknek, mely nem az istentelenség értelmében szekuláris, hanem úgy, mint minden érett nemzeti kezdeményezés, tehát vallásos és vallástalan megkülönböztetése fölött álló. Azonkívül világos és könnyen feldolgozható anyagunk van a kezdeményezés indoklására, éppen az elutasító (és a néhány jelentős támogató) cikkben: van "agendánk" és vannak tematizálható viszonyok, konfrontációk és együttműködések, "barátok" és "ellenségek", "ügyek": így az anyag élvezhetően és szinte kimeríthetetlen mélységben publicisztikailag és politikailag is érdekfeszítően tálalható lesz.
És így tovább. Én a magam részéről örömmel és újult erővel folytatom a munkát, ha a társaságunk tevékenységét kiterjeszti önmaga elméleti alapjainak és társadalmi bázisának a meghatározása és megszervezése irányában is.
Jó munkát valamennyiünknek! Békét és áldást Izraelnek, népünknek!
|
|