Nem szoktam zöldmetszeni.
Jól megmetszett felnőtt fákon nincs különösebb jelentősége. Persze, a befelé növő erős hajtásokat ki lehetne venni, de nem olyan fontos, hogy még erre is időt találjak valahol.
Ha tavasszal túl erősen megmetszetted, és a vastagabb ágakról sok erős hajtás tör elő, vagy ellenkezőleg, sok meredek ágat hagytál, és a vázágon nincs hajtás, akkor kell ritkítani.
Mindenképpen azokat törd ki, amelyeket úgysem hagynál meg. A befelé növőket, meg a tavalyi hajtás hegye felé levőket.
Amúgy normál esetben öreg fákon a vékony vesszők és termőbogok is jó termést adnak, és az ő meghagyásukkal visszább tudom fogni a túl erős fát. De ha ilyenkor leritkítom, akkor nem marad gyenge.
Sok olyan fajta van, ami erős vesszőnek csak a felső harmadán, negyedén hoz rózsaszín bimbót, lentebb vagy nincs is, vagy elfagy. Ilyenkor is szerencsés, ha tudok válogatni a kisebbek közül.
Kicsi fán szoktam néha zöldmetszeni. Ha az egyik oldalon a vezérág sokkal erősebb, akkor azon az oldalon minden vesszőt meghagyok, a gyenge oldalon meg ritkítok.
Itt még az is egy variáció tavasszal, hogy az erős oldalon nem az eredetileg kinézett vezért hagyom, hanem egy megfelelő állású nagyon gyengét. Vagy itt visszább megyek egy szinttel, és aztán hajthat, ahogy akar, akkor sem növi túl a gyenge oldalt.
De túlságosan nem érdemes nyáron megtépni, mert minél több a levél, annál inkább erősödik a gyökérzet.
Kis fa alakításakor már most is lehet zöldmetszeni, termő fánál inkább csak 2-4 hét múlva, akkorra válik el, hogy melyik vessző mit akar.