Szia!
Évekkel ezelőtt (vagy 10 éve) vett a feleségem egy gyökereztető hormont - halványkék a színe, a nevét ne kérdezd! -, még alig látszik, hogy fogyott belőle. Bedugom az ágacska végét ebbe, majd a földbe. A leveleket igen visszavágom, hogy ne legyen nagy a párolgási felület, majd vigyázok arra, hogy a talaj mindig nedves legyen. (A legnagyobb gyökeresedési arányt -32-ből 28 db - akkor értem el, amikor félárnyékos helyen, üvegakváriummal leborítottam, és naponta egy kicsit lekapva az akváriumot szellőztettem is őket.) Szóval mindig más módszerrel próbálkozom. Végül is nem a mennyiség a fontos számomra, csak úgy kíváncsiságból, mikor- , milyen körülményekkel-, mennyi györezik meg.
Az eddigi tapasztalataim szerint a legfontosabb - akár a gyökereztetésnél, akár a virágzásnál, és a virágzás után a termés megkötésénél - a megfelelő talajnedvesség. Tapasztalataim szerint a legkisebb sivatagi kommandós kiképzés is végzetes a növénykék-, illetve a bimbók-, kis citromok számára. (ennek pont az ellenkezője az egyik kaktuszom, szeptember közepén kapta az utolsó enyhe öntözést, majd következő évben májusban a következőt, és erre kipusztult, mert túl lett öntözve, várnom kellett volna még legalább egy-, másfél hónapot az öntözéssel.)
No, röviden: kísérletezni, ha egy módszer beválik, lehet alkalmazni, de lehetséges más módszer is, minden függ az alkalmazott talajtól, hőmérséklettől, páratartalomtól, stb! Nem tudok olyan forrást, ahol szerepelne az előbb felsorolt adatok optimális értékéről valamilyen tájékoztatás! Ha valaki tud ilyenről, írja meg! Előre is köszi! Üdv: Freddy