Hali beci01!
A fogyasztás relatív. Nekem ezelőtt BX-em volt, amiben majdnem ekkora hely volt, kényelmét nem is írom, 1,6-os motor volt benne, de annak eleje-hátulja műanyag volt. Persze, hogy elment 7-8 literrel, mert 950kg volt a gép. A lacsi 1,2 tonnáját valaminek mozgatni kell, a mozgási energiát meg itt is csak benzinből lehet kinyerni.:-) Nekem most új a lacsim, van benne 550 km, még majdnem negyedéig mutatja a szintmérő. Persze ez nem mérvadó, hisz rengeteg klímás próbaút, motormutogatós helybenjáratások, próbakörök, városi kanyarok, autópályás tesztek, voltak ebben.
Várhatóan az első tankom így kb. 10 lityire fog kijönni, de mások írásai alapján ez be fog állni pár ezer km múlva 8 köré.
Ha a fogyi az elsődleges neked, akkor vehetsz suzukit is, de akkor áldoznod kell a kényelem oltárán elég nagyot! Elhiheted, ha bepakolsz állandó teherre vagy két mázsát a stift-be, az is enni fog ennyit! Tudom, hogy drága az üzemanyag és egyre drágább, de ha kevés km-t mész egy évben, ne törődj ennyit a fogyasztással! Számold csak ki, ha mész egy hónapban mondjuk egy ezrest, akkor a stifttel megtakarítottál kb. 20 lityit. Ötezerötszáz-hatezer forint....És van egy stifted, amiben nyomorogsz, max aktatáskát raksz hátulra, futóműve, utazási komfortja 0 a lacsiéhoz képest. A többi márkát (skoda, renault, opel, ford, stb.) most nem sorolom fel, mindegyikről tudnék hosszú sorokat írni, miért nem olyant vettem!
Ajánlom figyelmedbe a Cégautó májusi számát, amiben 3,5 mill. alatti autókat teszteltek. Világosan leírják az összesről, hogy 3500-4000/min. alatt mindegyik vánszorog, teljesítményhez pörgetni kell, a fogyi meg mindegyiken ugrik olyankor. Minőségre a chevi egyre jobban hajaz a japánra. Persze vehetsz jobb, szebb (bár ebben a ketegóriában ezt kétlem!:-), kényelmesebb autót, de jócskán dobj rá a 3-3,5 millára! Bár a tesztből konkrétan nem derül ki, de erős utalás van rá, hogy a lacsi az egyik legjobb vétel ár/érték arányban a mai piacon! Olyan szlogeneknek meg ne dőlj be, hogy:"sosem kop el", meg hasonlók.:-) Előtte olyanom volt, semmivel sem gyengébb minőség ez az autó!
Mindent összevetve magadnak kell eldöntened, hogy mire kell az autó! Nekem azért esett rá a választásom, mert ennyiért nem kaptam olyan új autót, ami ekkora helyet, kényelmet, felszerelést nyújtott volna és ha kímélem, ez is kiszolgál nálam 10-15 évet úgy, mint egy másfélszer ennyibe kerülő. Utána meg ha megszabadulok tőle, majd mindegy lesz, hogy mai áron 300 vagy 400 ezret adnak érte nem? Persze ha évente 20-30 ezer km-t kellene mennem, lehet, hogy másképp döntök, de családi autónak, évi 6-8 ezerrel tökéletes nekem.
Döntésedről és annak okáról azért szeretnénk majd hallani, ha nem nagy kérés!
Üdv:Cápa