vise Creative Commons License 2006.06.19 0 0 409

Sziasztok!

Napokban hosszan nézegettem régi távmérős Canon gépeket az Ebay-en. Aztán láttam, hogy brutáldrága, és azt gondoltam, veszek valami olcsóbb orosz távmérőset, hogy meglássam, mennyire jön be a téma, érdemes-e rá költeni. Szóval beszereztem egy FED 2-t a Kálvin téren 5000-ért. A redőny láthatóan nem tip-top, de ok, nincsen gyűrődve vagy merevedve. A zár jó, a gépben belül a filmtovábbítónál van láthatóbb kopás, belül itt-ott egy kis trutyi, az objektívben/objektíven valami pici szennyeződés, a váz kopottas picit, a távmérő korrektnek tűnik, csak picit egyik irányba el van csúszva, de ezt ingyen megcsinálják a boltba, ha visszajön a szerelőjük. Nagyon rendesek voltak, egy 6-7 kockányi próbát lőhettem is vele, azt kivágták, és negatívon megnézhettem, hogy jó képeket csinál-e. A végén kértem róla papírt is. Elsőre szimpatikus darab, és nem is tűnik vészesen körülményesnek.

Azon agyalok, hogy ff témába belevágok, és veszek készletet, hogy otthon tudjak előhívni. Majd ennek még utánaolvasok. Esetleg ha tudtok egy jó oldalt, akkor szóljatok.

Ami viszont tényleg kérnék segítséget: Tudtok ajánlani egy oldalt, ahol valami táblázatban össze van foglalva, hogy milyen ISO meg milyen blende meg milyen záridő tartozik egyes fényviszonyokhoz, és hogy e három tényező között milyen szorzók vannak? Ált. nagy blendével fotózok, főleg portrét, és amiket így félfüllel hallottam, ott mindig a záridő volt fix, és a blendével operáltak. Én a Praktikámon meg a digitális SLR-emen is a blendét választom előre meg szinte mindig...

Üdv,

Péter