gibra6 Creative Commons License 2006.06.18 0 0 13103
 - De családilag ez Önt nem érintette.
 - Azt akarja kérdezni, hogy zsidó vagyok-e? Írtam egy tanulmányt a "Bezárkózás a nemzeti hagyományba" című könyvben: "Meddig él egy nemzet?" címen, amelyben a nemzetek egymáshoz való viszonyát vizsgálom. Abban éppen a családfára hivatkoztam, hogy az embernek két szüleje, négy nagyszüleje, nyolc dédszüleje van, de hat-hét nemzedékkel visszafelé menve a rokonság már belesimul a köznépbe. Ilyen értelemben az, hogy kit választunk őseinknek, inkább elhatározás, mint igazság kérdése. Azt mondhatom, hogy a mi családunk, a Komoróczy-ág, a XIV. század óta számon tartott magyar nemesi család, és a családban semmi fajta zsidó rokonságot sem tartunk számon. Én ezt nem tartom sem értéknek, sem hátránynak, teljesen magától értetődő.
 Pár évvel ezelőtt a "Magyar Fórum"-ban  megtámadtak "A Zsidó Budapest" című könyvem megjelenése kapcsán. "Komoróczy ipszilonnal, ipszilonnal, hogy lehet ez?" - írták. "Hogyha mi valakitől el akarnánk venni a becsületes zsidó nevét, felhördülne Tel Avivtól New Yorkig az egész világ." - írták. Komoróczy hogyan bitorolhatja az ipszilont? Más: mentem Jeruzsálembe, és már a repülőn a kezembe nyomnak egy héber újságot, melyben Naftali Krausz egy hosszú cikket jelentetett meg a magyar zsidóság helyzetéről. Ebben azt mondja, hogy Komoróczy - ő a magyarországi zsidók tönkretevője, a legfőbb paszkán (ez ugye egy héber szó, azt jelenti, hogy aki hitéleti dolgokban dönt - amúgy nem döntök hitéleti dolgokban), olyan szakálla van, mint jámbor őseinknek (ez tényleg így van). Ő dönti el, hogy mi legyen a zsidó tudományokban, pedig hát csak bitorolja ezt a dicsőséget, mert nem is zsidó. Igen, a Komoróczy nevet lehet írni i-vel is és ipszilonnal is. Őseim mindkettővel írták. Ugyanis ipszilonnal írjuk - a régi magyar helyesírás szerint - a családi nevünket, i-vel írjuk azonban a predikátumot, a nemesi előnevünket, amelyik úgy hangzik, hogy Komoróczi. Tehát az én nevem az, hogy Komoróczi és Császári Komoróczy Géza, ahol a Császári nem a Kaiserlich-et jelenti, hanem a nyírcsászárit, mert a Nyírségben volt ilyen adományozott birtokunk. Igenis zsidó vagyok! Ugyanúgy zsidó vagyok, mint ahogy magyar vagyok, szellemileg elkötelezettségben, felelősségben, és ezt senkinek nincs joga tagadni, mert ezek az identitások választás kérdései
Előzmény: Állományjavító (13102)