Részletesen leírtam a Máté 5-6. fejezetek elemzését az 500-as hozzászólásokban, amikben kifejtettem, hogy milyen kapcsolatban van a 10. parancsolat az előtte álló "Ne ölj, Ne paráználkodj" parancsolatokkal, s a kívánság a bűnnel. Ez alapján Jézus a gonosz kívánság megszületését a gonosz cselekedet megtételével azonosította - gyilkossággal, paráznasággal, valós, megtett cselekedet nélkül.
Na ezt Te nem ismerted el anno, most minek írjak hát újból erről, ha ezt a sima összefüggést nem látod!? És teszem hozzá, ezt a sima összefüggést nem látták évszázadokon a farizeusok sem, s azt hitték, hogy Ők nem paráznák és nem gyilkosok, ha "CSAK" a szívükben paráználkodnak, s gondolnak, mondanak a másiknak gonoszat, de fizikailag nem ölik meg, nem kefélik meg a másik asszonyát!
Nem így van, mert Isten a szívek vizsgálója, s az alapján fog cselekedni, nem a kifelé mutatott farizesui kovász, a képmutatás alapján. Azaz olyan paráznának fogja minősíteni a "CSAK" a szívében félrekefélgetőket, mint a sicc! És ugyanez a tartalma a lehülyézésnek, a másik semmibe vevésének - megsemmisítése anélkül, hogy fizikailag megsemmisítené az ember a másik embert.
Veled tárgyaltam én ezt akkor is, nem mással. Mit tegyek még?
vm