Ez azt gondolom jó, konfliktuskezelő javaslat (szerző: sonka) a miniszterelnök blogjáról.
Hali,
benyújtanék egy javaslatot, vegyük úgy, hogy egy lakossági fórumon mondtam, aztán leírtam.
Ebből a szituból valamit ki kell venni, és ez szerintem legyen ez az euró. Legyen a céldátum 2013-14. De ezt ne a kormány javasolja, hanem vmi független ember, amit aztán a három tárgyaló fél (mert az ellenzékre úgysem lehet számítani) elfogad.
Miért?
1. Az aranyos hitelminősítők, meg befektetők, meg elemzők úgy sem hiszik már a 2010-et, csinálhatunk mi (mármint M.o.), amik akarunk.
2. Módosítva fenn lehetne tartani a 3 éves megállapodást, nem kellene ilyen őrült módon nyomni le a hiányt, hogy minden gazdasági szereplő beledöglik. Lenne kis reálbérstop, járulékstop, adóstop a mai szinten, az gázár-emelés, meg áfaváltozás mehetne stb. és az evát se kéne 25 százalékra felnyomni, csak 20-ra -- az ekho miatt is csak a munkanélküliség lesz nagyobb (az én cégemnél repülnek az emberek egymás után, köztük én is) --, mert mindenki kilép az eva alól és költséggel kerül majd adót, mint régen, oszt nem lesz pluszbevétel. 20 százaléknál már a nettóból ugranak a járulékok, meg a hifa, az előbbiekbe beleférne még néhány százalék plusz pl. stb.
3. Miért is olyan jó nekünk az euró? Hogy lefékezze a növekedést? Jó, a stabilabb valuta az előny, de hát vmit vmiért, ugye. Esetleg az aranyos befektetők megígérhetik, hogy ha most nem kell plusz adót fizetniük és a köv 3-5 évre tisztán láthatnak mindent az adófronton, akkor esetleg mégsem lécelnek le -- ez fogná a valuta értékét valamennyire...