Flanell Creative Commons License 2006.06.15 0 0 0

   Ha az őszibarack

<- ilyen, 

        akkor

 

<- ezt

    kell csinálni vele. Ha nem csak arra van, hogy legyen mivel megdobálni azt a büdös kutyát. Mert akkor az a jó, ha sok. De ha nem:

 

A gyökértömeg és levéltömeg adott, tehát ehhez kell igazítani a gyümölcsök számát.

 

Egy barackfa tud teremni mondjuk 100 db 20 dekásat, vagy 200 db 11 dekásat. Vagyis ritkítás nélkül sem jelentős az összsúly többlete (ami egyébkét sem gyümölcshúsban jelentkezik, hanem magban). Viszont az új vesszők nem tudnak kifejlődni rendesen, és egy kisebb vihar is komoly töréskárt okoz.

 

Azt túlzásnak tartom, amit ajánlani szoktak, hogy két kifejlett gyümölcs között legyen egy harmadik gyümölcsnyi távolság. Ez szuperextra gyümölcsre vonatkozhat, de ez már az összmennyiséget csökkenti.

Egy szakkönyvben azt olvastam, hogy termő korú, rendesen metszett fán az ág átmérőjét mérve, centinként 8-10 gyümölcs maradhat (ez kb. 5 centiig műxik).

Ennek nagyjából megfelel a saját módszerem is (szintén metszett fára): június első felében minden 10-15 centi hosszú ágra juthat egy barack. 10 levél már ki tud nevelni egy gyümölcsöt.

 

Szempontok: le kell venni a kicsit, a formátlant, mert ezt a fa egyébként is elsőnek dobná le. Továbbá a rágottat (moníliaveszélyes), meg az ágvillában lévőt, mert ezt úgyis csak lé formájában szüretelhetnénk. Aztán az egy pontból növők közül max. 2-t hagyjunk, mert lelökik egymást, ahogy nőnek.

Mikor ezzel megvagyunk, az egészségeseket kell ritkítani a megfelelő számúra. (Semmi lelkizés, csak keményen.)

Ha a színezettség is számít (mert a k. vevő nem érti meg, hogy a pirosabb nem érettebb, hanem csak a napon volt, és "lebarnult"), akkor inkább a felső állásúakat kell meghagyni, hogy a csúcsuk pirosodjon. Ha ez nem lényeg, akkor inkább az alsókat, mert ezek vihar- és jégállóbbak.

 

A ritkítást legfeljebb pingponglabda-méretig el kell végezni, utána már kevesebbet ér, mert a mag növekedése leáll, és ez fogja a hús növekedését is.

 

Ez így leírva kicsit bonyolultnak tűnhet, de ha ráérez az ember, akkor egy nagy fa rendbetétele is csak 5-10 percig tart.