vámmentes Creative Commons License 2006.06.15 0 0 1144

Szia Takarító!

A bibliában nincsen tévedés, de vannak benne első látszatra ellentmondásnak tűnő dolgok, amelyekre az azt tanulmányozó hívő megkaphatja a választ kellő odaszánással és szelídséggel.

Aki felfuvalkodik szelídség és odaszánás (Luk. 24,25-27.) helyett a biblia ellenében, az az ellentmondásosnak tűnő dolgokat soha nem fogja megérteni, hanem vagy lobogtatni fogja tévedésként, vagy csak egyszerűen elfordul attól. Majdnem így jártak az emmauszi tanítványok is!

Te több ilyen "tévedést" próbáltál itt lobogtatni (pl. Jánosnál a Pilátus előtt levő jézusi időpont, vagy József nemzetségi táblázata), de kaptál Tőlünk ezekre kellő magyarázatot. Ha Téged ez nem elégített ki, akkor az a Te dolgod, mi megtettük a magunkét - szolgáltunk egy kérdező felé.

A bibliával határozott célja van Istennek, amely cél megismerésére odaszánás és szelídség kell a tanulmányozásakor. Az odaszánáshoz Isten maga rendelt egy egész napnyi időt Izraelnek is (nem véletlenül tehát!), a szelídségre, alázatra pedig amiatt volt szükség, mert bizony Izraelnek Isten mondta a szavakat közvetlenül számos esetben, s nem ember, s abban Isten igazsága volt emiatt közvetlenül, s nem emberé.

Azt lásd, hogy az igazság egy személy - maga Isten. Emiatt csak az valóban igazság, amit Ő kijelent és megerősít. Tehát különbség van az "igazságosság-jogszerűség" és maga az "igazság" között, mert ez utóbbi maga Isten.

Emiatt, ha Te valamit nem találsz "igaz"-nak az Igében, s azt a Te gondolatmeneted alapján tévedésnek minősíted, akkor a bibliával ellenkezel. Ezt Te is beismered, azaz nem ez a gond, hanem az, hogy valójában Neked van-e igazad, vagy sem?  

Én vallom tehát Veled szemben, hogy Neked a bibliai ellentmondásokat tévedésnek minősítésében nincsen igazad, mert én az egész bibliát igaznak úgy tapasztaltam és értettem meg, hogy abban csak feloldható ellentmondások találtam, feloldhatatlanokat (azaz tévedéseket) nem.

Én eddig Tőled egyetlen olyan bibliai ellentmondást sem hallottam ugyanis, amely ne lenne feloldható, s így könnyen megérthető, az egészbe immár beilleszthető.

Ne tévesszen meg tehát az, ha egy idő óta nem írnak ide pálisták, mert ennek az az oka látásom szerint, hogy elegük lett az ideírás meddőségéből. Nekem is számos korábbi írásod van a fejemben, amire könnyedén válaszolnék, mégpedig Veled szemben, de egyszerűen nem nagyon látom az eddigiek alapján értelmét.

Tehát látásom szerint ide most már csak időnként fog egy-egy pálista benézni, mivel megtapasztalták többen a vita-előzmények meddő jellegét.

Üdv.:

vm

Előzmény: takarito (1142)