K
Akkor hogyan viszonyuljunk ezekhez az emberekhez? kette kell valasztani a dolgot:
van egy reteg "elesett", aki normalisan ker, illetve lathatoan probal segiteni magan valami formaban. (legyen az akar munkakereses, akar annyi, hogy pld. krumpliszedes elott jon, hogy segitene, vagy megkerdezi, hogy felszedhetne-e esetleg az elmaradtakat stb.) en konkretan tudok ilyenekrol, akik ilyen dolgokbol elnek meg sok eve. (pld. agfaszedes, lecskazas)
ezen a retegen az ember szivesen segit ahol tud az ereje szerint. (akar ugy is, hogy az evenketni ruhaselejezeskor neki adja a ruhakat, akar ugy, hoygha munka van hivja, akar ugy, hogy a fan marado termest nekik adja, ha leszedi)
de van olyan aki csak "iparszeruen" a segitsegvarasbol akar megelni. Ocsem egy kis faluban falugondnok (a falu kozteruleteit tartja rendben, kerteszkedik, minden kulimunkat elvegez stb.) igy eleg kozelrol ismeri a falu segelyert jaro "elesettjeit". ifju titankent es jo keresztenykent ugy gondolta, hogy mivel oriasi kertje van es sok faja, amikor mi mar leszedtuk a cseresznyet, utana felajnlotta egypar sokgyerekesnek, hogyha leszedik, akkor vigyek, csak ne rohadjon fenn a fan (monilia miatt nem jo, ha ott rothad). Hm. saccolj, mennyi jott az ingyer cseresznyeert? (de lehetett volna ez alma, korte, ribizli is, mert az is volt) Anno amikor baratom bortonben volt es en inteztem az orokseg ugyeit, volt a kezelesemben egy nagyobb erdo. en hulye fejemmel azt gondoltam, hogy az erdotisztitas utan fennmarado anyagot felajanlom egypar elesettek, ingyer es nem a szokasos felesbe. tizenegy cimet kaptam. senkinek nem kellett** (a'gfa*, csak haza kellett volna kordezni). Igaz, hogy azert sikerult eltuntetni, mert ket oreg elvallalta, hogy hazahordja maganak, de ok nem igazan fertek bele az elesett kategoriaba, mert ahogy elneztem az udvarukat a kovetkezo jegkorszakot is at tudjak futeni... ingyen.
*elvileg 5cm atmeronel vekonyabb, de gyakorlatilag 10-es kornyeki volt.
** ez igy nem igaz. kellett volna, ha hazhoz viszem, felvagom es talan meg be is rakom a kalyhaba neki. (nem viccelek)
ki kell rekeszteni őket a társadalomból? ezt mondtam volna? Nem. Csak azt mondtam, hogy nem minden elesett egyforma es sok kovetelozo es mozdulni nem akaro nagyon el tudja venni a kedvet az egesztol. Van aki a segitseg utan azt mondja, hogy koszonom, van aki ugy konyveli el, hogy ez neki JAR.
Attól jobb a világ?...en nem a vilagot akarom jobba tenni. nem az a feladatom. van par emberke akin segitek szivessen, de mar megvalogatom oket. a fenti cseresznye peldanal mardva: van akiknek leszedem es odaviszem, van akinek nem. van tobb oreglany, aki nem tudja leszedni, mert mozdulni nehez neki, ertelemszeruen ezeknek igen, de azert azt ne varja el senki, hogy eleteros fiatal parnak en szedjem le es vigyem oda. Azert valahol igazam van?
Pusztán emberi erőfeszítéssel nem tudjuk (meg)szeretni azokat, akik számunkra nem kedvesek...foleg akkor ha meg is utaltatjak magukat egyesek.
------------------
bocs, ah hosszu voltam, de ez a tema mindig felkavar kicsit.