Szia Takarító!
Én nem írtam arról, mintha az első felkenetés után a "Szent Szellem megszűnt volna minden munkájától", hanem éppen arról írtam, hogy a krisztusivá válás folyamata során a Szent Szellem "tovább" mélyítette, bővítette a hívők hitalapjait, látásait az első felkenetésük után is - életük végéig.
Isten mélysége ugyanis kikutathatatlan, végtelen, abból a teljességből mi csak részeket tudunk a földi létünk során akár életünk végéig is nap mint nap a Szent Szellemtől taníttatva megismerni, befogadni.
Én nem csak gondolom, hogy ugyanígy képes felkenni valakit ma is a Szent Szellem, mint az első keresztényeket, hanem meg is tapasztaltam személyesen is.
Én kerestem Isten jelenlétét már a HGY előtt is, s jártam a közgázon egy, a kolinkban létrejött református házicsoportba. De ugyanúgy nem értettem pl. az olvasásra kezembe adott János evangéliumot, s annak valódi üzenetét, mint Kandaké komornyikja a Szent Szellem írásmagyarázó kenete nélkül (erre utaltam az előbb - Luk. 24,45.).
Ez egy külön kenete a Szent Szellemnek, ami a bűneitől a jánosi vízkeresztséget megtéve elfordult, megtért (a komornyik is megkeresztelkedett a vízben) Jézusban hívő emberre rájön. A komornyiknak nem ragadta magával Filepet "házitanítónak", mert onnan a szintén csak János keresztségét birtokló Apollóshoz hasonlóan immár Neki is "megnyilatkozott az elméje az írások ismeretére".
A Szent Szellem egyéb kenetei, a jelek és csodák. Ezekről szólt Jézus is Jánosnak, mint az evangéliumát hitelesítő dolgokról a Máté 11 első verseiben. Neki nem azt mondta a feltett kérdésre, hogy "igen, én vagyok az "eljövendő"", hanem a jánosi tanítványok által látott és hallott csodákkal definiálta az Isten országának eljövetelét. Minden más szintű evangélium-hirdetés szegényes a jézusi evangéliumhoz képest. Ennek ellenére így élt pl. Apollós és a jánosi 12 tanítvány is kb. másfél évtizeden át, de "Isten útjának van nyilvábban kifejtett szintje (Apcsel. 18,26.)" is a keresztelő jánosi szintnél, ez pedig a Szent Szellem tudott, a hívőt tudatosan vezető, támogató, pártfogó jelenléte.
Én ezt a "nyilvábban kifejtett utat" a saját és a környezetem életében az elmúlt 17 év során számtalan alkalommal megtapasztaltam jelekben, csodákban, gyógyulásokban, de a bibliai igazságok megelevenedésében is, az Ige betűnél többé levésében, annak a szívembe történt felírásában, valahogy úgy, ahogyan Mózes ajánlotta egykor (5. Mózes 6,6.).
Üdv.:
vm