actionman Creative Commons License 2006.06.13 0 0 1116
A törvényt te is csak a tízparancsolattal azonosítod. Ez is téves értelmezés. A törvény 613 parancsolatból és rendelkezésből áll,

Amikor en a torveny szot hasznalom, akkor Isten akaratara, az o erkolcsi torvenyeire gondolok, ami nem "613 parancsolatbol all". A torveny hangsulya mar Mozesnel sem a szemet szemerten van, hanem a szeretet parancsolatan, ami mar a Toraban is jelen van (de csak Jezus kapcsolta ossze). Az elobbi sokkal inkabb egy elrettento, visszatarto fenyegetes: ha kivered a szemem, a tied is ki lesz verve, gondold hat meg 2x.

Kevés a Jézusban való hit, hogy bekerülj az életre. [..] Pál apostol cselekedetek nélkül képzelte a megigazulást, azért hogy ne érdemből, hanem kegyelemből legyen. Súlyos tévedés.

Szerintem te tevedsz. Pal azt irja a galataknak: teremjetek meg a Lelek gyumolcset; ne test szerint jarjatok, jarjatok Lelek szerint. Ez a 'jaras' nem pusztan egy belatast jelent, ami meg onmagaban halott hit, hanem magat az eletet, a cselekedetekkel egyutt. Mert az udvosseget Isten valoban erdem nelkul adja az embernek. Persze, mert az ember magatol csak a rosszra kepes. Ha tehat nekem vannak jo cselekedeteim, az csakis azert lehet, mert hiszek, egyedul hit altal lehet valami kedves Isten elott (mert ami nem hitbol van, az mind bun). De hiaba vagyok en valoban jo ember, hiaba bizom a sajat erdemeimben, az keves, nem eleg Isten elott. Ezert fog elveszni az a rengeteg 'jo' ember, akik nem hisznek Jezus valtsagaban. Aki onmagaban bizik, az megrabolja Isten dicsoseget, es az ra fog dobbenni, hogy ennek sulyos ara van: lelke udvossege.

Mondom, en inkabb arra biztatlak, hogy ne az iget csavard magadhoz, hanem onmagadat csavard az igehez. Hidd el, egy topik megsporolasara minimum jo.

ActionMan
Előzmény: takarito (1113)