apepee_ Creative Commons License 2006.06.10 0 0 957
Hello!
Bocs a hosszú offlineért, összecsúsztak a melók-vizsgák. Akkor elkezdel válaszolgatni:

beaulieu(947): 100e-ért kicsit sokallom, a múltkor a vaterán 60ért volt, azt is sokalltam, 30 lenne a max amit rá tudnék szánni, abból is egy 10es már csak szerelemből...

zapkorte(948): miaz hogy diák? minnyár' szakmunkásember leszek :)))))

Egyébként a TV-s anyagok szerintem pont alacsonyabb kontraszttal készültek, mint a normál, így tk. jobban változtatható az elektronikán a fedettség, kontraszt, stb...

A fekfeh negatívhívás témába:
Kicsit erős azért, hogy óra és hőmérő nélkül hívsz és nem rontod el, dolgozz úgy egyszer, csak úgy próbaképp, hogy ellövöd a filmet, vagy inkább a felét, alexponálod 2-2,5 FÉ-vel, lehívod, pusholod normál fedettségig, aztán a tekercs második felét ugyanolyan konraszt-ra és fedettségre próbálod hívni... meglátod, hogy a tiktak és a higanyszál aranyat ér...nem beszélve a hívófáradásról, mozgazásról stb...
Eleinte énis úgy hívtam Fortét, hogy nem láttam külömbséget a 12 és a 20 perc hívásidő között, és olyan fura, hogy a filmjeimen se max fedettség nincs, se minimum, óriási az alapfátyol, a szemcse meg mákméretű...
Egy fotokémikus ismerősöm szerint a szépség mértékegysége: gramm és másodperc.
Igaza lehet :) Minden számít! A mozgás, az idő (+/- 10 mp negánál már veszélyes lehet), a HŐMÉRSÉKLET!!! (hívtam én 23-24 fokon is filmet, 2 perccel kevesebbet hívtam, a szemcse duplája lett, hopp) nemhiába van direkt trópusi recept magas hőmérsékletre.
Az megin más kérdés, hogy amit anyukáéknak fotózok, azt lehívom, azt kész...arra nem figyelek annyira, inkább, hogy időben a kezük közé tehessem (ami persze elmarad :))
Tehát a lényeg, legyél igényes a munkádra, a kézi labor ma már nem gazdaságos, inkább öröm, ill. ha valaki nagyon jól csinálja, akkor művészet...legyen ez a cél.
Nézz utána, hogy milyen filmhez milyen hívót ajánlanak, milyen célra (legjobb szemcsézet, leggyorsabb sebesség, leglágyabb kontraszt), ha most nekiállsz fordítóst hívni otthon, hát az első 4-5 tekercs kudarc lesz és éghetetlen macera, aztán talán a kedved is elmegy.
Én házilag kevertem a fordítós vegyszereimet, nagyon jól működtek, ha örömöt látsz a hívásban, nem macerát, élvezni és főleg csinálni fogod...
...én 3 éve foglalkozom fotózással, az nem olyan sok, tehát nem öreg róka vagyok én, csak lelkes amatőr :) és félreértés ne essen, nem lenézően szidni akartalak, a célom segíteni, meg talán terjeszteni az igét :))))))))
DS8-hoz meg vegyél valami régi orosz felvevőt, Quarz DS8-at, akármelyik tipust, ezek párezer forintok és hobbi célra tökéletesek.
Pepe
Előzmény: Törölt nick (956)