A leg.. ben nem tudok segíteni. De első tapasztalatunk alapján azt mondom, hogy a túra nehézsége/ideje legyen a döntő szempont.
A mi szempontjaink voltak, hogy első napra legyen egy szurdokmentes bevezető túra, ahol a nem turisták is végig tudnak jönni velünk. Tervben volt a Fehér patak is, de az időnkbe nem fért bele. De így is gyönyörű volt a Tamásfalvi kilátó felé az út a hegyoldalon, csodás kilátással és vissza a Hernád mentén.
Másnap pedig elsőként járva a szurdokokban, a Hernádot mindenképp meg akartuk nézni. Azzal indítottunk, hogy ne fáradtan kelljen a tálcákon visszajönnünk. Aztán fel Klastoriskoba a Klastorska roklinán, erről a szurdokról itt bővebben nem esett szó, így nem tudtuk, mi vár ránk. Az biztos, hogy én már az első létra tetején reménykedtem, hogy na végre vége a kalandnak... és aztán még jött kettő utána. De gyönyörű volt. Felérve Klastoriskora már annyira elfáradtunk, hogy nem bírtunk volna még szurdokot bevállalni. (Mert beterveztük a Kyselt még onnan meglátogatni.) Így inkább uzsiztunk egyet majd hazajöttünk.
Szóval ajánlom, hogy úgy tervezzétek a túrákat, míg nem vagytok pontosan ismerősek a kanyonokban, hogy menetközben tudjatok variálni a hosszán és/vagy a nehézségén.
Mellesleg megjegyzem Podlesokon be volt zárva a "gomba".
Ja, és aki először meg: a térkép kb. féláron megvehető kinn a helyszínen. És mindenütt utánad vágják, a SZP bejáratánál. A tescoban nem néztük. Itt 1400-ért lehet kapni a Rákóczi úti Libri könyvpalotában a SZP turistatérképet. De az összes turistatérkép megvásárolható, a többi árát nem néztem meg.
És még ami a térképet illeti: vittünk 1:50000-est és a szálláson volt 1:25000-es, de az előbbi praktikusabb, könnyebb kiteregetni, áttekinthetőbb.
A turistautak pedig igen jól ki vannak jelezve.