Melyik négy szót használja a görög a szeretetre? Mert én csak háromról tudok. Ennek a háromnak éles elválasztása van, egymással nem cserélhetőek fel. Annyira, hogy nem egyszer tapasztaltam, hogy ellentétesen is hathatnak.
És, hogy mi a szeretet? Sokminden. Döntés, elhatározás, megbecsülés, ítélet, kegyelem, elfogadás, elfedezés, mittudomén. Akárhonnét igyekeztem megközelíteni a dolgot, a szálakat bármelyik irányból végigkövetve Istenhez jutottam. Ezért egy nagyon banális konklúziót tudok neked adni:
A szeretet: Isten.
Amikor egy gonosz embert szeretek a cselekedetei ellenére, akkor nem a cselekedetei miatt szeretem, mert azt nem lehet szeretni. Akkor a cselekedeteit gyűlölöm, az Istennek a képét szeretem.
Amikor valakinek megbocsájtok, azt azért teszem, mert nekem többet bocsájtott meg Isten.
Amikor a fiamról gondoskodom... Hűha, még nincs is fiam! De talán így is megérted.
Ezért nem gondolnám, hogy a zállatok tudnának szeretni. Ugyanis az állatok nem, csak a zember teremtetett Isten képére és hasonlatosságára.
Az Ószövetség az én olvasatomban ugyanazt a szeretetet mutatja be, mint az Új. Komoly szükség van rá. Egyik sem érthető meg a másik nélkül.
Így hirtelen ennyi. De kérdéseddel sokat megmozgattál bennem.
b