Csinálhat a Mózesi törvényből a zsidó vezetés modern törvénykönyvet, tehetik kívánságuk szerint. A szövetség (sem a körülmetélés szövetsége) már Jézus óta nem működik, ez nem csak Jézus hivatkozásai miatt érthető, hanem azért is, mert egyetlen prófétát sem küldött Jézus óta az Úr, hogy visszaállítsa a helyére a Tórával szabályozott szövetséget. Sem jelei nincsenek annak a beavatkozásnak, amely a szövetség fenntartása esetén Istent kötelezné, hogy megtegye (lásd áldások és átkok). Tehát csak ki kell nyitni a szemet.
Más dologgal foglalkozik most az Úr, jelen pillanatban az Isten Országát építi. Az pedig nem a zsidóké, hanem minden emberé. A zsidóságot megértem, éppen úgy mint a magyarságot, a törzsiséget és egyéb nemzeti különválasztását az embereknek, ezek éppenséggel arra valók, hogy különböző korlátozások alapján szétválasszák az emberiséget. Ezekhez a csoportosításokhoz és szétválasztásokhoz mi emberek ragaszkodunk.
Amiket írok, nem teológiai álláspontok. Azt hiszem, a teológusok és írásmagyarázók éppen úgy ellenzik mondanivalóimat, mint például a Tóra buzgó magyarázói. Amiket mondok, azoknak alapja az életben rejlik, a Biblia írásait is ennek alapján tudom értelmezni.
Tény. Hogy Jézus tanításában többet látok, mint bármilyen Biblia magyarázó. Hogy Jézus nem volt próféta, az azért lehet, mert több volt annál. Jézus az Isten Fia.
Milyen Isten szavát hessentek el? Ha a Tórára gondolsz, akkor keveset állítasz. Ennél többet is elhessentek, például a teológusok egyházi megváltáselméletét is.
Egyiket sem tettem tehát magamévá.
Nem a szövetség lett egyszerűbb, hanem a törvény, amit az atyiák hagyományaihoz mégsem ragaszkodó zsidók a szájízlésük szerint módosítottak.
Nézzük a pontjaidat.
1. Isten szétnéz a földön és keresi van-é értelmes istenkereső. Bárki megtalálja őt, aki teljes szívvel keresi. Jeremiás 29,13:
És kerestek engem és megtaláltok, mert teljes szívetekbõl kerestek engem
2. Miért gondolod álmodozás, amikor az életről magáról beszélek? Vagy talán neked nincsenek örömeid és bánatadi, békességed vagy konfliktusod, bőséged vagy nyomorod? Ha ezek álmodozás, mi neked a valóság?
3. Az alap az igazság, mert a jó és gonosz megítélése történhet igazságtalanul is.
4. -
5. Gondolod az érzelmeknek nincs jelentősége az életben? Csak úgy a szentimentalizmusért vannak? Mondom neked ha kihagyod az életedből az érzelmeket halott vagy.
6. Az elhidegülés a szeretet korlátozásának az eredménye, nem maga a korlát.
7. Ne próbálj mindent törvényekre lebontani. Vagy mindenben törvényszerűséget keresni. A törvények az élet kimerevített szabályai, nem képesek tehát az élet változásait tükrözni.